Brojne reakcije
25

Tviteraši kritikuju seriju "Južni vetar": Vučićevi glumci i režiseri snimaju po uzoru na njihove šeme

I. S.
Screenshot: RTS
Screenshot: RTS
Nova epizoda treće sezone serije "Južni vetar: Na granici", koju je režirao Miloš Avramović, bila je povod za brojne reakcije na društvenim mrežama.

Riječ je o sceni u kojoj su William Baldwin i Eric Roberts. Njih dvojica glume Amerikance koji donose keš, navodno ljudima iz "stranke zelenih" u Gornje Nedeljice, ne bi li im oni objasnili kako da "nalože" ljude da izađu na ulice i tako im pomognu da spriječe neki posao.

Spominje se da su "zeleni" dobili novac kako bi spriječili iskopavanje litija. U sceni snimanoj u automobilu Baldwin i Roberts komentarišu da "više niko ne radi džabe pa ni ekolozi".

Tviteraši smatraju da ova epizoda ismijava ekološki problem u Srbiji. Scena podsjeća na pokušaj eksploatacije litija u Srbiji. Vlada je prvo dodijelila koncesiju kompaniji Rio Tinto, ali ju je oduzela nakon što su su ekološki aktivisti protestovali.

"Vučićevi glumci i režiseri snimaju seriju već pet godina po uzoru na njihove šeme, samo što su kosovsku rutu zamijenili bugarskom i omladina se loži i pali, a ne kapira da je Vučko sve svoje šeme prebacio na filmsko platno", napisao je jedan korisnik Twittera.

"Ovo je plaćena reklama našim para. Sramno!", dodao je drugi.

Neki tviteraši su spomenuli da reditelj Miloš Avramović odavno otvoreno podržava politiku Aleksandra Vučića. Avramović im je odlučio odgovoriti.

"Doveden sam u poziciju da treba da prepričavam i objašnjavam TV seriju i fikciju onima koji su puni kritike, a nisu našli toliko vremena da tu kako kažu spornu epizodu pogledaju do kraja, da ne izvlače jedan njen segment koji će doslovno zloupotrijebiti za svoju ličnu promociju. 'Južni vetar' je serija puna simbolika, puna različitih linija priča u kojima može da se prepozna svako i niko. Seriju je podržala Evropska unija sa 500.000 eura. Svako ko misli da treba da vodi polemiku sa fiktivnim likovima ne razumije ili neće da razume umjetnost, već je zloupotrebljava", rekao je za Blic.

Ivana Parlić, poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije, napisala je da bi se producent i svi glumci iz serije trebali izviniti narodu. Zatim se oglasio i glumac Miloš Biković.

"Poštovana Ivana, mislim da prije svega treba da se ‘izvinu’ meni, jer sam u toj seriji prikazan kao kriminalac, ubica i još ko zna šta. Glavni lik izgleda isto kao i ja i još se zove Maraš… Miloš… Maraš… Kapirate? Namjerno mi ovo rade. Moja puna podrška za vašu borbu s fiktivnim likovima. P. S. Gledajte makar epizodu do kraja kad se već raspravljate s izmišljenim likovima. Bit ćete u prednosti u odnosu na njih", naveo je.