Nove odluke
2

Tužilaštvo odustalo od jedne optužbe protiv Aleca Baldwina, glumac bi mogao ostati na slobodi

L. R.
Alec Baldwin (Foto: Twitter)
Alec Baldwin (Foto: Twitter)
Tužilaštvo Novog Meksika odustalo je od ključne optužbe protiv glumca Aleca Baldwina, koja se odnosi na upotrebu vatrenog oružja.
Oni su odustali od optužbe u slučaju korištenja vatrenog oružja, nakon što je Baldwinov odvjetnik podnio zahtjev za osuđivanjem tužioca, jer je tužilaštvo htjelo optužiti Baldwina prema zakonu koji je donešen sedam mjeseci nakon pucnjave.

Problem je u tome što je u vrijeme pucnjave zakon Novog Meksika predviđao da se naknada za dodatno oružje može primijeniti samo ako je pištolj bio takoreći razvijen što znači da je pištolj izložen s namjerom zastrašivanja ili ozljeđivanja osobe. To očito nije bio slučaj s Baldwinom.

Da je optužba za oružje prošla i da je Baldwin je osuđen, suočio bi se s najmanje pet godina zatvora, ali budući da su odbacili optužbu, sudac bi mu mogao dati kaznu za ubojstvo iz nehata koja uključuje 18 mjeseci zatvora ili čak uvjetnu kaznu.

Poznato je da je Baldwin optužen za ubojstvo iz nehata za Halyn Hutchins na snimanju filma "Rust" 2021. godine. Tužilaštvo je prvobitno optužilo glumca za upotrebu oružja. Sud je također odbacio optužbu za održavanje oružja protiv Hannah Gutierrez-Reed, koja je tada radila na snimanju filma.