Umrla u 47. godini
62

Tužan kraj jedne od najljepših jugoslovenskih glumica: Zbog droge je ostala bez svega

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Sonja Savić je bila jedna od najtalentovanijih i najljepših jugoslovenskih glumica. Nažalost, presudila joj je borba s ovisnošću.

Prvi filmski nastup imala je 1977. u "Leptirovom oblaku". Diplomirala je na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti. Veliku popularnost stekla je glavnom ulogom u filmu "Šećerna vodica" iz 1983. godine.

Za ulogu u filmu "Život je lijep" iz 1985. nagrađena je na Filmskom festivalu u Veneciji.

Imala je ogroman uspjeh u svijetu kinematografije, a istovremeno se u privatnom životu suočavala s mnogim tragedijama, među kojima je smrt njenog partnera. Bila je ovisna o heroinu. Družila se s članovima benda Ekatarina Velika, a zabavljala se sa jazz muzičarem Vlajkom Lalićem. On se 1990. godine utopio dok je jedrio.

"Dok sam bila mlada, često sam zamišljala kako ću imati brak i porodicu sa čovjekom kojem beskrajno volim i kome ću se potpuno posvetiti. Imala sam veliku ljubav. Otkako je on otišao iz mog života, kada sam imala 29 godina, sebe smatram udovicom", izjavila je.

Mnogi će se složiti da je ona bila ikona avangradne scene.

"Ovdje sam sve vrijeme pokušavala da održim urbanu kulturu, ali to niko ne primjećuje. Znam i da se reforma kostima, šminke i mizanscena na filmu osamdesetih može pripisati Sonji Savić pa opet nikom ništa. Suknja od skaja i sako na golo tijelo nisu se prije mene nosili. Bojila sam tušem nokte u crno zato što takvog laka nije bilo", ispričala je.

U posljednjih nekoliko godina života se povukla iz javnosti. U jednom intervjuu je rekla kako bi voljela umrijeti kratkom i veselom smrću te kako njen život nema smisla jer nije rodila. Pronađena je mrtva 23. septembra 2008. godine. Službeni obdukcijski nalaz pokazao je da je umrla zbog predoziranja narkoticima.