Pop zvijezda Gülşen
232

"Turska Madonna" uhićena zbog šale na račun turskih vjerskih škola

D. J.
Foto: Instagram/elleturkiye
Foto: Instagram/elleturkiye
Turska pop zvijezda Gülşen, poznata i pod nadimkom "turska Madonna" uhićena je pod optužbom za "poticanje mržnje i neprijateljstva" zbog šale koju je napravila na račun turskih vjerskih škola.

Kantautorica, čije je puno ime Gülşen Çolakoğlu, odvedena je iz svog doma u Istanbulu na ispitivanje i službeno uhićena kasno u četvrtak. Zatim je prebačena u zatvor gdje čeka suđenje.

Njeno uhićenje je izazvalo bijes na društvenim mrežama. Vladini kritičari rekli su da je ovaj potez pokušaj turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da konsolidira potporu svoje vjerske i konzervativne baze uoči izbora za 10 mjeseci.

Optužbe su se temeljile na šali koju je Gülşen izrekla tijekom aprilskog koncerta u Istanbulu, gdje se našalila da je "perverzija" jednog od njezinih glazbenika proizašla iz pohađanja vjerske škole. Snimka njenog komentara počela je kružiti društvenim mrežama, uz hashtag koji poziva na njezino uhićenje.

Gülşen se ispričala se zbog uvrede koju je šala izazvala, ali je rekla da su njezine komentare iskoristili oni koji žele produbiti polarizaciju u zemlji.

Tijekom ispitivanja od strane sudskih vlasti, Gülşen je odbacila optužbe da je poticala mržnju i neprijateljstvo i rekla da ima beskrajno poštovanje prema vrijednostima i osjetljivosti njene zemlje.

Odbijen je njezin zahtjev da bude puštena iz pritvora do ishoda suđenja.