Dao veliki doprinos
0

Tomu Hanksu i njegovoj porodici ponuđeno državljanstvo Grčke

M. A.
Tom Hanks (Foto: EPA-EFE)
Tom Hanks (Foto: EPA-EFE)
Grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos potpisao je u petak počasni nalog za naturalizaciju, nudeći Tomu Hanksu, njegovoj supruzi Riti Wilson i njihovoj djeci grčko državljanstvo, saopćeno je u subotu iz predsjednikovog ureda za CNN.

"Tom Hanks je osoba koja je pokazala istinsko zanimanje za ljude koji su stradali u požarima u Matiji i koja je promovirala to pitanje u svjetskim medijima", rekao je grčki ministar unutrašnjih poslova Takis Theodorikakos u izjavi za CNN, pozivajući se na požare koji su opustošili područja u grčkoj regiji Atika prošlog jula.

Ministar je dodao da Hanks "promiče Grčku kroz česte posjete tokom ljeta u Antiparosu, gdje posjeduje imovinu".

Hanks i njegova supruga Rita Wilson također su snimili niz filmova vezanih za Grčku, uključujući "My Big Fat Greek Wedding" i "Mamma Mia". Isto tako, zanimljivo je da je Wilson Grkinja preko svoje majke i odrasla je kao grčka pravoslavka.

Glumac i njegova porodica moraju u roku od godinu dati zakletvu ministru unutrašnjih poslova kako bi postali grčki državljani, navodi Theodorikakos.

Prema grčkom zakonu o državljanstvu, počasna naturalizacija može se dodijeliti stranom državljaninu koji je dao veliki doprinos Grčkoj ili ako njegova ili njena naturalizacija može služiti interesu zemlje.