Zaradio 60 miliona dolara
92

Tom Hanks priznao da je "Da Vincijev kod" snimio samo zbog novca: Priča je besmislena

N. O.
Tom Hanks (Foto: EPA-EFE)
Tom Hanks (Foto: EPA-EFE)
Tom Hanks je u novom intervjuu za New York Times priznao da je popularna trilogija o Da Vincijevom kodu u kojoj je tumačio glavnu ulogu bila "besmislena", ali da istovremeno ne žali što je dobio značajan novac za tumačenje lika Roberta Langdona.

Hanks je otkrio da je potpisao za filmsku franšizu, zasnovanu na bestseler romanima Dana Browna, kao "komercijalni poduhvat".

Nije suzdržavao svoja negativna mišljenja o cijeloj priči te je priču okarakterisao "historijski tačnom onoliko koliko filmovi o Jamesu Bondu vjerodostojno prikazuju špijunažu".

"Bože, to je bio komercijalni poduhvat", kazao je Hanks dodajući da su nastavci Roberta Langdona "jezivi", a da je Da Vincijev kod bio "besmislen".

Tom je tumačio glavne uloge u sva tri filma: "Da Vincijev kod" iz 2006., "Anđeli i demoni" 2009. i "Pakao" 2016. godine. Sva tri trilera režirao je Ron Howard.

"Mislim, Dan Brown, Bog ga blagoslovio, kaže: 'Evo skulpture na jednom mjestu u Parizu! Ne, tamo je - tamo. Vidite kako se formira krst na mapi? Pa, to je neka vrsta krsta'", kazao je o autoru romana po kojima je serijal filmova zasnovan.

Svi filmovi prate harvardskog profesora Roberta Langdona - stručnjaka za umjetnost, ikone i vjerske simbole - koji je prisluškivan kako bi svoje nevjerovatne vještine iskoristio za međunarodne istražitelje koji pokušavaju riješiti komplikovana ubistva.

Knjige su odmah postale bestselleri, ali je većina kritičara negativno označila filmove, a Hanks je priznao da je preuzeo glavnu ulogu - koja mu je donijela procijenjenih 20 do 25 miliona dolara po nastavku - zarad "dobre zarade".

"Nema ništa loše u dobroj trgovini, pod uslovom da je zaista dobra trgovina", rekao je Tom za New York Times.

Prisjetio se i svog 40-og rođendana koji je dočekao na snimanju: "'Snimali smo noću u Louvreu. Promijenio sam pantalone ispred Mona Lise! Donijeli su mi rođendansku tortu u Grand salonu! Ko može imati to iskustvo? Ima li tu cinizma? Dovraga, ne!"