Teški životi
4

Svjetske zvijezde koje su preživjele pakao u svojoj prošlosti

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako se možda čini da su, stekavši status zvijezda, stigli na sam vrh svijeta, za ovih deset poznatih osoba stvari nisu uvijek bile tako ružičaste i ne postoji svota novca koja može promijeniti stvari iz njihove prošlosti.

Charlize Theron

Charlize Theron doživljavaju kao jednu od najtalentiranijih glumica u Hollywoodu. Poznata po sposobnosti da se lako transformira, njena uloga Aileen Wournos donijela joj je nagradu Oscar i zasluženo mjesto u historiji filma. Ipak, da je njena prošlost bila samo malčice drugačija, mi možda nikada ne bismo ni čuli za ovu odlučnu Južnoafrikanku.

Theron je odrasla na farmi s roditeljima koji su živjeli u braku punom problema. Njen otac, koji je bio alkoholičar, iako nikada nije fizički zlostavljao kćerku, činio je to svojoj ženi. Jedne noći, tetka je nazvala Theron da joj kaže da njen otac dolazi kući u posebno lošem raspoloženju. Ubrzo potom, on se pojavio sa svojim bratom, prijeteći da će pucati u Charlize i njenu majku, navodi Listverse.

Nakon mnogo svađe i komešanja, on je počeo pucati u vrata spavaće sobe u kojoj se Charlize krila, a njena majka ga je uspjela usmrtiti pucnjevima iz pištolja kao i pogoditi i onesposobiti njegovog brata. Na njihovu sreću, tužilaštvo je procijenilo da je majka djelovala u samoodbrani, te nije pokretalo postupak, a Theron je nakon toga pobjegla daleko od kuće i ispostavit će se da je donijela dobru odluku postigavši velike stvari u životu.

Pierce Brosnan

Život ovog glumca od samog početka bio je težak. Rođen u siromašnoj porodici u ruralnoj Irskoj, otac, kojeg je vidio samo jednom, ubrzo ga je napustio. Njegova majka bila je primorana poslati ga kod bake i djeda dok je ona radila kao medicinska sestra u Engleskoj, potom kod tetke i tetka, da bi na kraju Pierce završio u internatu. Majka ga je mogla posjećivati samo dvaput godišnje sve dok ga u jedanaestoj godini nije prebacila u Englesku, gdje je odmah postao meta školskih nasilnika.

Tokom 1980. godine, Brosnan je oženio Cassandru Harris i usvojio troje djece iz njenog prvog braka, a dobili su i jedno zajedničko dijete. Ipak, tokom 1991. godine, Cassandra je preminula nakon četiri godine borbe s rakom jajnika koji je, ispostavit će se, oduzeo život i njihovoj kćerki Charlotte u 41. godini života. Od tada, Brosnan se udaljio i od svog sina Chrisa, koji je uslijed problema s drogom sudjelovao u tučnjavama, krađama i imao dva sudara u pijanom stanju u samo dvije godine.

Usprkos svemu, Brosnan nije tražio nikakvo sažaljenje, govoreći da iako je njegovo djetinjstvo bilo neuobičajeno, to je, u njegovom slučaju, smatrano normalnim.

Kelsey Grammer

Njegove muke započele su rano, kada su se roditelji razveli u njegovoj drugoj godini života. Roditelji njegove majke preuzeli su skrb nad njim sve do njegove dvanaeste godine, kada mu je djed umro od raka. Sljedeće godine, njegovog oca je ubio provalnik naočigled njegove nove porodice.

Zatim su 1975. godine četvorica otela, silovala i ostavila Grammerovu osamnaestogodišnju sestru Karen da umre. Karen je prije smrti ipak skupila dovoljno snage da stigne do kuće komšija gdje su krvavi otisci prstiju otkrili da je pokušavala pozvoniti na vrata, no kuća je, na njenu žalost, bila prazna. Kelsey je sedam dana kasnije identificirao tijelo svoje sestre. Dvije godine nakon ovog događaja, oba njegova polubrata poginula su uslijed nesreće prilikom ronjenja.

Nicki Minaj

Voljeli je ili ne, nema sumnje da je Nicki izgradila uspješnu karijeru. Trostruki platinasti albumi, brojne nagrade i bogatstvo vrijedno preko 100 miliona dolara, dokaz su toga.

Ipak, prema njenim riječima, loše stvari koje su joj se događale inspirirale su je da vrijedno radi.

Čitavo njeno djetinjstvo, Minaj se morala suočavati sa svojim nasilnim ocem, ovisnikom o drogi, koji je učestalo tukao njenu majku, prodavao njihove stvari kako bi osigurao novac za drogu i često je bio uhapšen. U jednom trenutku, pokušao je ubiti njenu majku tako što je zapalio kuću u kojoj su živjeli. Usprkos svemu, par je i dalje u braku i otac sigurno nije sretan zbog onoga što je kćerka o njemu ispričala, a na to Minaj kaže: "To je cijena koju moraš platiti kada koristiš alkohol i drogu."

Kevin Spacey

Ništa što se odigralo u vašoj prošlosti ne može vas opravdati za zlostavljanje djeteta, čak ni činjenica da ste i sami bili zlostavljani kao dijete. I dok je teško pronaći bilo kakve simpatije prema Spaceyju, kao navodnom pedofilu, vrijedi napomenuti da je i on bio žrtva istog zlostavljanja.

Prema tvrdnjama njegovog brata Randyja Fowlera, otac je tokom njihovog odrastanja imao običaj zlostavljati ih, i psihički i seksualno. Da stvari budu gore, po svemu sudeći, njihova majka je za to znala, ali je cijelo vrijeme šutjela. Osim zlostavljanja djece, Spaceyjev otac gajio je simpatije prema nacizmu, a išao je tako daleko da je nosio i brčiće po ugledu na Hitlera. Nakon što je i sam bio optužen za seksualni napad, Spacey je negirao tvrdnje svog brata o ranijim zlostavljanjima u porodici. Randy je u međuvremenu odlučio da neće imati djecu iz straha da ne prenese "gene predatora" na njih.

Jack Nicholson

Njegova majka imala je samo 17 godina kada ga je rodila, radeći kao striptizeta kada je ostala u drugom stanju. Iako je bila udana u trenutku Jackovog rođenja, ubrzo je saznala da je njen muž već bio oženjen i, nakon razlaza s njim, ostala je sama s djetetom.

Iako su postojale sumnje oko toga ko je pravi Jackov otac, njegovo djetinjstvo bilo je daleko od "tragičnog".

Međutim, iznenadno otkriće koje se dogodilo 1974. godine, promijenilo je sve. Tada je otkriveno da je njegova pokojna sestra zapravo bila njegova majka, a da su ljudi koji su ga odgojili bili zapravo njegovi baka i djed, dok mu je druga sestra zapravo bila tetka. U to vrijeme, majka koja ga je rodila, kao i ona koja ga je usvojila, bile su već mrtve.

Jack Nicholson, po svemu sudeći, nije zamjerao porodici koja ga je lagala i držala u neznanju, izjavivši jednom prilikom: "Bilo je to prilično dramatično otkriće, ali ga ne bih nazvao traumatičnim. U vrijeme kada sam saznao ko mi je zapravo majka, bio sam već prilično dobro psihički oblikovana osoba."

Terrence Howard

Howard je kao dijete trpio psihičko zlostavljanje, a zlostavljali su ga i otac i majka. Kada je imao samo dvije godine, bio je svjedok slučaja u kojem je njegov otac ubio čovjeka, za što je kasnije osuđen. Njegova majka ga je podizala sama do trenutka kada je njegov otac izašao iz zatvora, nakon čega su se njih dvoje razveli, a dijete poslali kod očevih roditelja. U šesnaestoj godini, Howard se odlučio emancipirati i tim povodom se preselio u New York, pokušavajući postati glumac, što je na kraju i uspio.

Jim Carrey

Carreyjev život započeo je sasvim normalno, u porodici srednje klase gdje je njegov otac, radeći kao računovođa, zarađivao dovoljno za cijelu porodicu. Nakon što je otac izgubio posao, okolnosti su se počele pogoršavati natjeravši komičara da napusti školovanje i počne raditi kao domar kako bi finansijski podržao porodicu. U jednom trenutku, porodica je bila prisiljena početi živjeti u karavan vozilu, a Carrey je, kao način da dopuni prihode koje je ostvarivao kao domar, počeo sa strane izvoditi stand-up.

Mnogo godina kasnije, komičar se ponovo susreo s nevoljama kada si je njegova djevojka Catriona White oduzela život nekoliko dana nakon što je on raskinuo s njom. U jednoj bilješki koja je sačuvana u njenom mobitelu, ona je optužila Carreyja da joj je uništio život navukavši je na konzumiranje droga i prenijevši joj neke seksualno prenosive bolesti.

Nedugo zatim, otkriveno je da je White bila udana za drugog čovjeka kada je počela izlaziti s Carreyjem, i to najvjerovatnije zbog zelene karte. Potom su njen muž i njena majka pokrenuli tužbu protiv komičara, optuživši ga da je odgovoran za njenu smrt. Kasnije tokom postupka, otkriveno je da je ona lažirala nalaze kojima su joj utvrđene seksualno prenosive bolesti i nakon godina pravne borbe, Carrey je oslobođen svih optužbi.

Oprah

Ona je vjerovatno najpoznatiji primjer poznate osobe koja je prevladala svoju prošlost i postigla uspjeh. S bogatstvom vrijednim između 2 i 4 milijarde dolara, ona spada među najpoštovanije i najutjecajnije ljude na svijetu. Iako bi ovo samo po sebi bilo impresivno, činjenica da je uspjeh izgradila na temeljima više vrsta zlostavljanja, čini je inspirativnim primjerom drugima.

Godinama, mlada Oprah šetala je od jednog do drugog doma svojih roditelja, preselivši se u šestoj godini u jedan od najopasnijih geta u Milwaukeeju. Budući da je njena majka bila zaokupljena poslovima kako bi pribavila novac za preživljavanje, u devetoj godini Oprah je bila izložena seksualnom zlostavljanju porodičnih prijatelja koji su iskoristili učestalo majčino odsustvo od kuće. S 12 godina imala je priliku provesti nekoliko sretnih godina u životu s ocem, ali je nakon toga ponovo vraćena kod majke, gdje se zlostavljanje nastavilo. Trpjela je psihičko zlostavljanje pojedinih članova porodice, a jednom ju je baka išibala zbog toga što je imala krv na haljini, koja je bila posljedica šibanja zbog igranja s vodom. Nakon svega toga, konačno se preselila kod oca, kojeg smatra zaslužnim za ono što je u životu postigla.

Britney Spears

Njena porodica bila je toliko siromašna da je njen otac alkoholičar bio primoran loviti zečeve i vjeverice kako bi prehranio porodicu. Umjesto da se zaposli, njena majka odlučila je da je najbolji način da postane bogata onaj koji vodi preko leđa njene kćeri, koja je pokazivala talent za pjevanje. Nažalost, ta zamisao je uspjela i ona je sa samo 5 godina postala jedini hranitelj porodice.

S 13 godina Britney se već počela opijati, a s 14 je imala i prvi seks, nakon čega je počela dovoditi momke da prespavaju kod nje. S 15 godina počela se drogirati. Nakon toga, njena karijera je doživjela vrtoglavi uspon, a ispostavilo se da je njen otac, iako alkoholičar i zlostavljač, koji joj je jednom prilikom držao prislonjen nož za vrat tokom 4 sata, ipak bolje brinuo o njoj od njene majke, koja u današnje vrijeme gotovo da i nema odnos s kćeri.