Velika Britanija
0

Svi čekaju pozivnicu za "vjenčanje godine"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
S približavanjem vjenčanja britanskog princa Williama i njegove izabranice Kate Middleton, raste i interesovanje za to ko će biti pozvan da prisustvuje "svadbi godine".

Iščekivanje je ovih dana bilo najintenzivnije među samim potencijalnim gostima, pišu u srijedu britanski mediji.

Urednica časopisa Tatler Kate Reardon kaže da se mnogi istaknuti Britanci prave kao da im nije stalo da li će biti na spisku, ali da potajno stalno provjeravaju poštu da vide da li je stigla toliko željena pozivnica.

"Svi su se nadali da će je dobiti", izjavila je ona, prenosi AP.

U međuvremenu, Buckinghamska palata još uvijek drži u tajnosti spisak zvanica, ali neke informacije su ipak procurile u javnost.

Vjeruje se, recimo, da će vjenčanju prisustvovati fudbalska zvijezda David Beckham i njegova slavna supruga bivša pop pjevačica Victoria. Doći će i Elton John sa svojim partnerom.

Mail on Sunday, nedjeljno izdanje Daily Maila, tvrdi da je došao do spiska zvanica, ali kraljevska palata to negira.

List piše da će vjenčanju prisustvovati šarolika miješavina gostiju, od bogatih prijatelja princa Charlesa, oca mladoženje, do omiljenog barmena i instruktora joge s karipskog ostrva Mistic, na koje vole da odlaze podjednako predstavnici visokog plemstva i rock zvijezde.

Kate i William su pokazali svoju savremenu stranu pozvavši niz bliskih prijatelja, od kojih i neke bivše ljubavi, naveo je list.

Javnosti vjerovatno do posljednjeg dana neće biti poznato kako su mladenci pomirili potrebe protokola koji nalaže da se pozivnice upute državnicima, diplomatama, vjerskim liderima i političarima s pozivima ljudima koje Kate i William zaista žele na svom vjenčanju, naročito grupu prijatelja iz vremena kada su se upoznali i zaljubili na Univerzitetu Saint Andrews u Škotskoj.

Tehnički, vjenčanje nije državni događaj, zbog čega su pravila protokola nešto labavija kada je riječ o spisku pozvanih. Ipak, kraljevska dužnost im nalaže da veliki broj od oko 1.900 pozivnica pošalju gostima iz svijeta politike, a ne prijateljima.

Gosti, poput vodećih vjerskih ličnosti moraju da budu pozvani zbog značaja događaja, iako nisu u bliskim prijateljskim odnosima s kraljevskom porodicom.

U znak poštovanja koju kraljevska porodica i vlada gaje prema budističkoj tradiciji, Buckinghamska palata je recimo na vjenčanje pozvala glavnog svećenika Londonskog budističkog manastira.

On ne planira da nosi odijelo ili frak, već tradicionalnu vjersku odoru, što je prilikom ovakvih događaja dozvoljeno, kao i vojna uniforma.

Glavni rabin Jonathan Sax također planira da prisustvuje, saopćio je njegov ured, a očekuje se da će spisak uključiti muslimanske i hinduističke vođe kao i predstavnike drugih vjera.

Bilo kako bilo, liste zvanica ponekad se šire same od sebe. Premijer David Cameron je naravno pozvan, a ne bi bilo u redu da ne bude pozvan i zamjenik premijera Nick Klegg. Lider opozicije Ed Miliband mora također da bude na spisku kako kraljevska porodica ne bi bila optužena da favorizuje jednu od političkih opcija.

Mail on Sunday piše da je kraljica Elizabeth II pozvala 50 gostiju, princ Charles i njegova supruga Camilla još 250, a isto toliko su na spisak stavili Kate i William. Oni su u svoje ime pozvali mnoge prijatelje, ali i goste iz dobrotvornih organizacija. Kateina porodica Middleton je pozvala svojih 100 gostiju.

Očekuje se da će se na vjenčanju pojaviti veliki broj evropskih kraljevskih porodica koje su bliske s dinastijom Windsor, među kojima i porodica Karađorđević.

Sarah Ferguson, bivša supruga princa Andrewa, Williamovog strica, nije pozvana, ali njihove dvije kćerke, princeza Beatrix i Eugenia su na spisku.

Mnogi međunarodni lideri vjenčanje će pratiti preko televizije, a ne iz Westminsterske opatije.

Američki predsjednik Barack Obama i njegova žena Michelle nisu pozvani.

Nevjerovatno, ali istinito, ima i onih koji su se zahvalili na pozivu i izvinili što neće moći da dođu. Među njima je kanadski premijer Stephen Harper, koji je usred izborne kampanje, a navodno i kralj Bahreina čija je zemlja suočena s ozbiljnim protestima.

Kada je riječ o zvijezdama britanske kulturne scene, Joe Little, urednik časopisa Majesty kaže da ne očekuje dolazak ličnosti poput Seanna Conneryja i Paula McCartneyja osim ako nemaju neke lične veze s kraljevskom porodicom.

On smatra da je i Elton John pozvan zbog prijateljstva s pokojnom princezom Dianom.

"William čini sve da oda poštu svojoj majci na vjenčanju", rekao je on, podsjećajući da je princ kao vjerenički prsten svojoj izabranici poklonio upravo prsten pokojne princeze Diane.