Izgubili povlastice
0

Suveniri s vjenčanja Harryja i Meghan više se ne mogu kupiti online

B. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kako su odlučili početi novi život daleko od plemićkih obaveza, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa izgubili su mnoge počasti i povlastice koje su imali.

Službeni suveniri s vjenčanja vojvode i vojvotkinje od Sussexa nisu više dostupni na službenoj stranici za online kupovinu kraljevskih suvenira, piše Hello!

Suveniri koji su objavljeni uoči njihovog vjenčanja 2018. godine, uključivali su porculansku šoljicu za kafu, šešir i tanjure, između ostalog. Neki komadi bili su još uvijek dostupni do prije par dana, poput ukrasne kutije snižene s 35 funti na 10 funti i minijaturne šoljice snižene s 19,95 funti na 10 funti. Međutim, kada sada pretražite imena vojvode i vojvotkinje od Sussexa, ovdje nema rezultata.

U izjavi ljudi zaduženih za kraljevsku kolekciju navodi se da su ovi suveniri jednostavno prebačeni među one koji nisu više dostupni.

Glasnogovornica je rekla: "Mnoge kolekcije od porculana izrađuju se za Royal Collection Trust kako bi se proslavile određene prilike i rasprodaju se za određeno vrijeme. Kolekcija izrađena za proslavu vjenčanja vojvode i vojvotkinje od Sussexa je rasprodana".

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ipak, mnogi suveniri napravljeni povodom proslave vjenčanja princeze Eugenie u oktobru 2018. godine, uključujući salvete za čaj i tanjire od porculana, također su rasprodani, ali još uvijek postoje na stranici.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Porculanska kolekcija napravljena 2015. godine povodom toga što je kraljica postala vladar koji je najduže na tronu ove zemlje (tri godine prije vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle), također je još dostupna za kupovinu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Do ove promjene je došlo nakon što su Harry i Meghan odlučili odstupiti iz kraljevske porodice i izabrali finansijsku i ličnu nezavisnost umjesto plemićkih dužnosti. Par više neće koristiti svoje titule kada počnu novi život sa svojim sinom Archiejem provodeći većinu svog vremena u Kanadi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Njihovi svadbeni suveniri imali su na sebi zlatne inicijale Harryja i Meghan povezane bijelom mašnom, a iznad njih je bila oslikana Harryjeva kruna. Dekoracija na rubovima suvenira bila je inspirirana mjestom održavanja njihovog vjenčanja i temelji se na rezbarijama na vratima kapele St. George u Windsoru.

Ovi suveniri, s onima koji su izrađeni povodom obilježavanja rođenja princa Louisa i vjenčanja princeze Eugenie, donijeli su kraljevskoj porodici prihode od 21,7 miliona funti 2018. godine.