Sudski epilog
34

Suge Knight osuđen na 28 godina zatvora zbog ubistva

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rep mogul Marion Hugh Knight, poznatiji kao Suge, osuđen je na 28 godina zatvora zbog ubistva počinjenog na setu filma "Straight Outta Compton".

Nezadovoljan načinom na koji će biti prikazan u filmu o usponu i padu legendarne grupe N.W.A, Suge Knight se krajem januara 2015. godine pojavio na filmskom setu. Uslijedio je verbalni konflikt sa Cleom Sloanom, članom obezbjeđenja, da bi poslije Knight sjeo u svoj automobil i njime dva puta pregazio Slouna, nanoseći mu povrede. Tom prilikom je usmrtio Terryja Cartera, jednog od osnivača Heavyweight Recordsa.

Producent se sam predao policiji narednog dana, a sada je postupak protiv njega dobio epilog. Iako je u Kaliforniji maksimalna kazna za ubistvo bez predumišljanja 11 godina zatvora, u Knightovom slučaju je ona udvostručena zbog drugih djela. Na to je dodata petogodišnja kazna zbog ponovnog osuđivanja za nasilni zločin, te još jedna godina zbog posjedovanja vatrenog oružja.

Nekadašnji igrač američkog fudbala Knight je 1991. godine pokrenuo izdavačku kuću Death Row Records, koja je okupila najperspektivnije repere poput Dr. Drea, Snoop Dogga i Tupaca Shakura.

Prilično brzo su, međutim, u javnost isplivale priče o njegovim metodama vrbovanja izvođača i tretmanu onih koji se nalaze pod njegovim okriljem, posebno onih koji bi željeli da napuste Death Row.

Knight je, kako su godine prolazile, sve rjeđe povezivan sa muzikom, a sve češće sa kriminalom, počev od navodne umiješanosti u Shakurovo ubistvo do hapšenja zbog dokazanih nanošenja tjelesnih povreda i posjedovanja narkotika.