Zbog dokumentarca
8

Statua Michaela Jacksona uklonjena iz Nacionalnog nogometnog muzeja u Velikoj Britaniji

Klix.ba
Foto: CNN
Foto: CNN
Statua Michaela Jacksona uklonjena je iz Nacionalnog nogometnog muzeja u Velikoj Britaniji zbog filma "Leaving Neverland" koji pokojnog pjevača prikazuje kao pedofila.

Wade Robson i James Safechuck optužili su Jacksona da ih je seksualno zlostavljao nekoliko godina kada su bili djeca u četverosatnom dokumentarcu "Leaving Neverland", čiji je prvi dio emitiran u Velikoj Britaniji u srijedu.

Jacksonova porodica osudila je film nazivajući ga "javnim linčovanjem". Oni su čak tužili HBO koji je radio ovaj dokumentarac.

"Kao dio naših tekućih planova da bolje predstavimo priče koje želimo ispričati, donijeli smo odluku da uklonimo statuu Michaela Jacksona", rekla je glasnogovornica Nacionalnog nogometnog muzeja.

Ova statua prvobitno je postavljena 2011. godine na stadionu Fulham Craven Cottage u čast prijateljstva pjevača i bivšeg predsjednika Manchestera Mohammeda Al Fayeda. Nakon što su statuu ismijali navijači Manchestera premještena je u Nacionalni nogometni muzej.

Iako muzej nije eksplicitno povezao uklanjanje kipa s optužbama protiv pjevača, film "Leaving Neverland" doveo je do toga da neki fanovi bojkotiraju pjevača pa su čak potaknuli radio stanice u Kanadi i Novom Zelandu da prestanu puštati njegove pjesme.

Oni fanovi koji su mu ostali vjerni protestirali su ispred londonskog sjedišta televizije Channel 4 koja je sinoć emitirala prvi dio dokumentarca. Film opisuje uznemirujuće tvrdnje da je Jackson nekoliko godina zlostavljao Robsona i Safechucka.

Robson koji sada ima 36 godina upoznao je Jacksona kad je imao oko pet godina. Rekao je da je s Jacksonom u nekoliko navrata boravio na njegovom imanju Neverland u Californiji. Safechuck koji sada ima 41 godinu pojavio se kao dijete u reklami za Pepsi s Jacksonom i rekao da je također često boravio na njegovom imanju.

Jacksonova porodica je demantirala ove optužbe i osudila dokumentarac, nazivajući Safechucka i Robsona lažljivcima. Kazali su i kako su pod zakletvom dali izjavu da ih Jackson nije zlostavljao.

Porodica je također kazala da je Michael bio podvrgnut temeljnoj istrazi koja je uključivala iznenađujuće upade u Neverland. Jackson je oslobođen optužbi i proglašen nevinim.