Milioni "isparili" razbacivanjem
0

Sportisti koji su protraćili ogromno bogatstvo

Sarajevo-x.com
Mike Tyson
Mike Tyson
Oko 80 posto igrača u kanadsko-američkoj ragbi ligi dvije godine nakon prestanka bavljenja profesionalnim sportom doživi bankrot. Ni u NBA ligi nije mnogo bolja situacija. Čak 60 posto košarkaša završi "bez kinte" samo pet godina nakon odlaska u penziju.

Sportisti odlaze u minus zahvaljujući lošim finansijskim odlukama, trošenju na gluposti i planiranju ulaganja koja se na kraju ne isplate. Investopedia je objavila listu sportista koji su prošli kroz najgore finansijske krahove svih vremena.

Scottie Pippen

Poznat po čestom povlačenju po sudovima, bivši košarkaš Chicago Bullsa Scottie Pippen izgubio je 120 miliona dolara zarađenih u toku karijere zbog loših poslovnih ideja i ulaganja.

Evander Holyfield

Četverostruki bokserski šampion Evander Holyfield prema procjenama je zaradio preko 250 miliona dolara u toku svoje bokserske karijere, ali je ostao bez tog novca. "Pametne" finansijske odluke i ovog sportistu su koštale milione. Kupio je, između ostalog, kuću veličine Rhode Islanda, sa 109 prostorija, 11 spavaćih soba, 17 kupatila, kino dvoranom, salom za kuglanje i bazenom veličine onog olimpijskog. Zamislite koliko ga je koštalo samo košenje trave!

Lenny Dykstra

Bivša zvijezda New York Metsa i Philadelphia Philliesa, Lenny "Nails" Dykstra bio je bejzbol dijamant, ali je u polju biznisa propao. Pokušao je uložiti novac u autopraonicu, magazin, nekretnine, pa i web stranicu s nekretninama, a prema podacima iz jula 2009. kreditorima je bio dužan preko 30 miliona dolara.

Latrell Sprewell

Bivši košarkaš je navodno odbio trogodišnji ugovor od 21 miliona dolara jer to "nije bilo dovoljno novca da bi hranio svoju porodicu". U toku karijere zarađivao je 96 miliona dolara godišnje, ali je sve spiskao.

John Daly

Dvostruki PGA šampion, golfer John Daly, prokockao je između 50 i 60 miliona dolara, navedeno je 2006. u njegovoj autobiografiji. Jednom je u samo pet sati igranja na poker aparatu u kasinu izgubio čak 1,65 miliona. Ako mislite da je to impresivno, čitajte dalje. Ravno 1,2 miliona dolara izgubio je za dva sata i 30 minuta kockajući u Las Vegasu. Nakon toga je nakratko prestao kockati, ali se onda ponovo vratio, doduše na one nešto manje iznose.

Jack Clark

Bivši profesionalni igrač bejzbola bankrotirao je 1992. zbog apetita za luksuznim automobilima. Nakon što je predao papire za bankrot, ustanovljeno je da posjeduje 18 automobila, uključujući i Ferrari vrijedan 700.000 dolara, te Rolls Royce.

Mike Tyson

Kralj svih boksera Mike Tyson u toku karijere zgrnuo je nevjerovatnih 350 do 400 miliona dolara. Ipak "čelični Mike" uspio je sve potrošiti. Kupio je Bentley Continental SC sa tepisima od janjeće kože, telefonom i pokretnim krovom od stakla. Samo 73 ovakva vozila su proizvedena u svijetu. Tyson je samo na auta potrošio 4,5 miliona dolara, na luksuznu kupaonicu dva, a 140.000 dolara dao je za dva bengalska tigra. Bankrotirao je 2003. godine.