|

Sporni Madonnin plakat ostaje na milanskoj katedrali

Sporni Madonnin plakat ostaje na milanskoj katedrali
0
F
FENA
10.8.2006. u 13:47
0
komentara
0

dijeljenja
Sporni Madonnin plakat ostaje na milanskoj katedrali
Ovih dana pažnju javnosti privukao je veliki plakat pop-pjevačice Madonne na zadnjen zidu milanske katedrale.
Plakat Amerikanke talijanskog porijekla, pravim imenom Louise Veronica Ciccone, izvješen je 7. augusta, samo dan nakon njenog velikog koncerta u Rimu u sklopu svjetske turneje "Confession Tour". Između ostaloga, "kraljica popa" na pozornici se pojavljuje raspeta na križu od ogledala i okrunjena trnjem, što je izazvalo osudu crkvene javnosti koja je optužuje za zloupotrebu kršćanskih simbola. Ruska pravoslavna crkva svoje je vjernike zbog tog pozvala na bojkot prvog koncerta američke pop-zvijezde 11. septembra u Moskvi.

Uprkos tome, odgovorni milanske katedralne župe odlučili su da će njen plakat, na kojem Madonna - "zakopčana do grla" i spuštena pogleda - reklamira sportsku jaknu, ostati na zidu katedrale mjesec dana, koliko je ugovoreno s modnom kućom. Prihodi od te reklame namijenjeni su obnovi katedrale, "pa nije riječ o beatifikaciji", poručuje katedralni vikar Luigi Manganini.

Ugovor s marketinškom firmom o plakatu odavno je potpisan, mnogo prije najnovije polemike s Madonnom, pojašnjava Manganini, dodajući kako se tada nije imalo šta prigovoriti načinu na koji je Madonna prikazana na plakatu, i koji je "korektan i nimalo provokativan".

Milanska katedrala već neko vrijeme iznajmljuje lijevu zadnju stranu u reklamne svrhe, kako bi se pokrili troškovi restauriranja, a svaki se reklamni plakat prethodno pažljivo razmotri.

Sličan je spor izbio u Rimu u uskrsno vrijeme, kada je jedna crkva u središtu grada izvjesila plakat na kojemu firma Sony reklamira film "Da Vinčijev kod", koji je izazvao oštre kritike crkvene javnosti diljem svijeta. Odgovorni u toj crkvi, naime, nisu bili upoznati sa sadržajem plakata pri potpisivanju ugovora. No, uspjeli su se sporazumjeti sa Sonyjem te je nakon sedam dana sporni plakat povučen.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.