Showbiz
0

Sporni Madonnin plakat ostaje na milanskoj katedrali

FENA
Ovih dana pažnju javnosti privukao je veliki plakat pop-pjevačice Madonne na zadnjen zidu milanske katedrale.

Plakat Amerikanke talijanskog porijekla, pravim imenom Louise Veronica Ciccone, izvješen je 7. augusta, samo dan nakon njenog velikog koncerta u Rimu u sklopu svjetske turneje "Confession Tour". Između ostaloga, "kraljica popa" na pozornici se pojavljuje raspeta na križu od ogledala i okrunjena trnjem, što je izazvalo osudu crkvene javnosti koja je optužuje za zloupotrebu kršćanskih simbola. Ruska pravoslavna crkva svoje je vjernike zbog tog pozvala na bojkot prvog koncerta američke pop-zvijezde 11. septembra u Moskvi.

Uprkos tome, odgovorni milanske katedralne župe odlučili su da će njen plakat, na kojem Madonna - "zakopčana do grla" i spuštena pogleda - reklamira sportsku jaknu, ostati na zidu katedrale mjesec dana, koliko je ugovoreno s modnom kućom. Prihodi od te reklame namijenjeni su obnovi katedrale, "pa nije riječ o beatifikaciji", poručuje katedralni vikar Luigi Manganini.

Ugovor s marketinškom firmom o plakatu odavno je potpisan, mnogo prije najnovije polemike s Madonnom, pojašnjava Manganini, dodajući kako se tada nije imalo šta prigovoriti načinu na koji je Madonna prikazana na plakatu, i koji je "korektan i nimalo provokativan".

Milanska katedrala već neko vrijeme iznajmljuje lijevu zadnju stranu u reklamne svrhe, kako bi se pokrili troškovi restauriranja, a svaki se reklamni plakat prethodno pažljivo razmotri.

Sličan je spor izbio u Rimu u uskrsno vrijeme, kada je jedna crkva u središtu grada izvjesila plakat na kojemu firma Sony reklamira film "Da Vinčijev kod", koji je izazvao oštre kritike crkvene javnosti diljem svijeta. Odgovorni u toj crkvi, naime, nisu bili upoznati sa sadržajem plakata pri potpisivanju ugovora. No, uspjeli su se sporazumjeti sa Sonyjem te je nakon sedam dana sporni plakat povučen.