Bit će obnovljena
0

Spašena kuća u kojoj se rodio Ringo Starr

Klix.ba
Kuća u kojoj se rodio Ringo Starr, bubnjar grupe Beatlesi, je spašena od rušenja.

Kuća u ulici Madryn je trebala biti srušena kako bi se mogao pokrenuti projekt obnove. Međutim, javnost je digla svoj glas i spasila kuću, koju mnogi opisuju kao "svjetionik Beatlemanije".

Starrov dom je jedan od 16 koji neće biti srušeni. Te kuće će samo biti obnovljene, 400 drugih kuća u će biti srušeno, piše BBC.

"Ringov dom je jedna vrsta svjetionika Beatlemanije. Međutim, mnogo je važnije to što je još jednom pokazano da javnost može dići svoj glas i spasiti mjesta koja im nešto znače. Za obnovu tih nekoliko kuća, koje neće biti srušene, je izdvojeno oko 14 miliona funti", kazao je Grant Shapps, ministar za urbanizam.

Ova odluka označava kraj prepirki između lokalnog stanovništva. Neki od njih su željeli spasiti kuće izgrađene u viktorijanskom dobu, a drugi su željeli da one budu srušene i da se na njihovom mjestu izgrade moderna naselja.

"Interesuje me da li će ovih 16 kuća naći svoje mjesto u tom modernom naselju. Mislim da će sve izgledati smiješno", kazala je Nina Edge, jedna od onih koji su željeli spasiti prvobitna naselja.