Ron Galella, paparazzi kralj
0

Slavni fotograf u fokusu festivala "Sundance"

Sarajevo-x.com
Udario ga je Marlon Brando, tužila ga je Jacqueline Kennedy Onassis, pretukli su ga tjelohranitelji Richarda Burtona, no ni to ga nije spriječilo da se nastavi baviti poslom koji voli. Ron Galella je kralj fotografije, a ove godine na filmskom festivalu Sundance će biti prikazan i film o njegovom životu.

Smatraju ga američkim nacionalnim blagom, njegovi radovi su izloženi u nekim od najprestižnijih svjetskih umjerničkih galerija. "Smash His Camera", je dokumentarac o životu ovog velikog majstora fotografije, a bit će prikazan na filmskom festivalu Sundance.

Film je režirao Leon Gast, američki reditelj koji je 1996. godine dobio Oscara za dokumentarac "When We Were King“ o Muhammadu Aliju.

Iako ima 79. godina Galella i dalje fotografiše. Samozvani 'paparazzi superstar' tvrdi kako je fotografija umjetnost današnjice i to je glavni razlog što je odlučio nastaviti svoju karijeru.

"Svi smo rođeni s talentom, samo je potrebno otkriti ga“, kazao je Galella nastavljajući: “Ja sam izabrao fotografiju zato što je to umjetnost današnjice. Slikanje i kiparstvo nisu više toliko značajni, no fotografija je medij današnjice“, istakao je slavni fotograf.

Ne možete a da ne volite Galellu čovjeka koji ima izvrstan smisao za humor, čovjeka koji zna svoje vrijednosti i čovjeka koji se najradnije odmara u svojoj bašti među biljkama i zečevima koji mu prave društve, piše AP.

"Bio sam naprosto iznenađen njegovom velikodušnošću i dobrotom, jer je njega uvijek pratila reputacija 'strašnog' fotografa. On je bio čovjek s kamerom koji je otkrivao detalje iz života Jacqueline Kennedy, naše voljene prve dame“, kazao je reditelj Gast dodajući da je tek kasnije saznao kako je Jackie Kennedy zapravo dozvoljavala Galelli da je fotografiše, ali pod njenim uvjetima.

"Ona je željela da kontorliše fotografisanjem, no to nije način na koji Galella radi. On je umjetnik koji fotografiše onda kada on to želi“, istakao je slavni američki reditelj.

Galella je bio i u sukobu sa pokojnim Marlonom Brandom. Naime Brando je 1973. godine ispred jednog restorana u New Yorku napao Galellu pri tome mu slomivši vilicu i nekoliko zuba.

Ipak, u to vrijeme odnos fotografa i slavnih osoba je bio izravniji i mnogo bolji. Što je i prikazano u filmu o slavnom paparazzu.

"Danas to sve izgleda pomalo tužno. Jata fotografa su neprestano u nekim poznatijim diskotekama i klubovima, te čekaju da se pojavi neka zvijezda kako bi je fotografisali. Na jednom mjestu je uvijek previše ljudi, fotografa, tjelohranitelja... U moje vrijeme nije bilo tolikih gužvi, stoga je i odnos sa zvijezdama bio izravniji“, kazao je Galella.

Slavni fotograf svjestan je svog talenta, te uvijek zahtijeva da ga nazivaju umjetnikom.

"Volim sebe, jer sam umjetnik. Povremeno sam i glumac jer moram to biti kako bih načinio izvanrednu fotografiju."