Pružili im ljubav
9

Slavne zvijezde koje su usvojile djecu iz raznih dijelova svijeta

DP
Neke od slavnih ličnosti su uprkos tome što su se ostvarile kao roditelji ipak željeli svoju pažnju i ljubav pokloniti i onima kojima je potrebna.

Statistike kažu da se u SAD-u svake godine usvoji oko 140.000 djece, piše Bright Side. Neka od ove sretne djece završe u domovima holivudskih zvijezda. Mnoge zvijezde odlučuju usvojiti  i to ne samo zato što ne mogu imati svoju djecu, već zato što žele pružiti svoju ljubav onima kojima je potrebna.

Charlize Theron

Ova glumica, porijeklom iz Južne Afrike, je samohrana majka dvoje djece. Starijeg Jacksona usvojila je 2012. godine, a potom i kćer August 2015. godine. Charlize je 2019. godine otkrila da Jackson odrasta kao transrodna osoba i da ima njenu punu podršku u tome.

"Moj posao kao roditelja je veseliti im se i voljeti ih i biti sigurna da imaju sve što im je potrebno kako bi bili ono što žele biti. Učinit ću sve što je u mojoj moći kako bi moja djeca imala to pravo i kako bi bila zaštićena", rekla je tada ona.

Katherine Heigl

Glumica iz serije "Uvod u anatomiju" ima dvije usvojene kćeri sa svojim mužem, Joshom Kelleyjem: Naleigh iz Južne Koreje i Adalaide iz SAD-a. Katherine je priznala da je oduvijek željela usvojiti dijete, jer je više od svega željela postati majka.

"Moja sestra Meg je Koreanka, a moji roditelji su je usvojili tri godine nakon mog rođenja. Željela sam da moja porodica nalikuje onoj iz koje sam ja potekla, tako da sam oduvijek znala da želim usvojiti jedno dijete iz Koreje. Razgovarali smo i o tome da imamo biološku djecu, ali smo se prvo odlučili na usvajanje", rekla je svojevremeno glumica.

Par je kasnije dobio i biološkog sina Joshuu.

Viola Davis

Viola Davis je postala majka 2011. godine, kada je usvojila kćer Genesis sa svojim mužem Juliusom Tennonom.

"Postoji još mnogo načina na koje možete postati majka, osim da nosite dijete u trbuhu. Postoji tako mnogo djece kojima su potrebni roditelji, kao i mnogo nas koje želimo postati majke. Znajte da ćete na ovaj način osjetiti majčinstvo u potpunosti", rekla je Viola kada je usvojila kćer.

Sandra Bullock

Ova Oscarovka je usvojila svoje prvo dijete, sina Louisa, 2011. godine iz New Orleansa. Ona je otkrila da je uragan Katrina naveo to učiniti.

"Katrina se dogodila u New Orleansu i nešto mi je govorilo: 'Moje dijete je tamo.' To je bilo čudno", rekla je Bullock tada.

Sandra je usvojila i kćer Lailu 2015. godine i kroz oba procesa prošla je kao samohrana majka.

Mariska Hargitay

Zvijezda serije "Zakon i red" i njen muž Peter Hermann dobili su sina Augusta, prije nego što su se odlučili za usvajanje. Jedno dijete nije bilo dovoljno ovom paru, pa su usvojili kćer Amayu i sina Andrewa 2011. godine.

Hargitay je o tome rekla: "August je želio braću i sestre, a i Peter i ja smo željeli veliku obitelj, jer oboje dolazimo iz takvih obitelj. Plus, imali smo i tako mnogo ljubavi koju smo željeli dati".

Diane Keaton

Diane je svojim primjerom pokazala da nikada nije kasno za ostvariti se u ulozi majke. Slavna glumica je imala gotovo 50 godina kada je usvojila kćer Dexter 1996. godine. Pet godina kasnije, usvojila je i sina Dukea i odgojila ovo dvoje djece kao samohrana majka.

"Majčinstvo me u potpunosti promijenilo. Riječ je o najduhovnijem iskustvu koje sam do sada imala", rekla je ona tada.

"To što sam usvojila sina i kćer u kasnijim godinama i sama imalo je efekt transformacije za mene", dodala je ona nešto kasnije.

Madonna

Madonna je usvojila četvero od svoje šestero djece i usvojila ih je s Malavija. Ona je usvojila sina Davida 2006. godine, kćer Mercy 2009. godine i blizankinje Esther i Stellu 2017. godine. U znak zahvalnosti za svoju djecu, slavna pjevačica je pomogla izgraditi dječju bolnicu na Malaviju i posvetila je svojoj kćeri Mercy James.

Madonna ima i dvoje biološke djece, kći Lourdes s bivšim dečkom Carlosom Leonom i sina Rocca, iz braka s poznatim redateljem Guyom Ritchiejem.

Denise Richards

Richards je posvećena mama tri kćeri, od kojih je jedna usvojena. Denise je svoje prve dvije kćeri, Lolu i Sam, dobila s bivšim mužem, Charliejem Sheenom. Treću kćer Eloise je usvojila 2011. godine, kada je bila sama. Glumica je prošle godine otkrila da Eloise odrasta s posebnim potrebama zbog hromosomskog poremećaja.

"Ne znam hoće li Eloise ikada pričati kao tipično dijete. Ali kao roditelj uvijek želite ono što je najbolje za vašu djecu i onda samo to i radite", rekla je Denise.

Sharon Stone

Holivudska glumica je usvojila njeno prvo dijete, sina Roana, 2000. godine, nakon što je saznala da je gotovo nemoguće da dobije djecu prirodnim putem. Potom je usvojila još dva sina, Lairda i Quinna, 2005. i 2006. godine i odgajala ih kao samohrana majka. Sharon je izjavila kako je oduvijek znala da će usvojiti dijete.

"Mislila sam, 'Ovo je takav dar od Boga', 'Ovo je tako ispravno'. Uvijek sam razmišljala o tome da ću usvojiti. Čak i kada sam bila mlada, gledala sam kako usvojiti dijete", rekla je glumica.

Hugh Jackman

Hugh Jackman i njegova žena Deborra-Lee Furness odlučili su se za usvajanje nakon što je Deborra imala dva pobačaja. Kao rezultat, sada su sretni roditelji dvoje djece: sina Oscara i kćeri Ave.

Jackman je podijelio svoje misli o usvajanju: "Ne razmišljam o njima kao da su usvojeni, oni su naša djeca. Deb i ja vjerujemo u… Pretpostavljam da to možete nazvati sudbinom. Osjećamo da se stvari događaju onako kako je suđeno da se dogode… Usvajanje je divna stvar koju možete učiniti."

Jamie Lee Curtis

Glumica i njen muž su odlučili usvojiti dijete nakon što su imali teškoća sa začećem nekoliko godina. Danas je Curtis majka kćeri Annie i sina Thomasa. Jamie Lee je, također, podijelila svoje osjećaje o usvajanju u svojoj knjizi.

"Usvajanje je veoma kompliciran put, ispunjen nevjerojatno emocionalnim i izazovnim aspektima. Zapravo, usvajanje govori o gubicima. To je nešto za što vam treba dobra podrška svih oko vas", napisala je ona.

Sheryl Crow

Slavna pjevačica je samohrana majka dvojice dječaka: Levija (rođenog 2007. godine) i Wyatta (rođenog 2009. godine). Sheryl je rekla kako je sinove usvojila, ne zato što ne može imati svoju djecu, nego zato što je željela pomoći nekome.

"Voljela bih da sam i sama prošla kroz čitavo iskustvo trudnoće… Ali nemam osjećaj da trebam donijeti još jedno dijete na svijet samo kako bih zadovoljila vlastite potrebe da postanem majka kada postoji toliko mnogo djece u svijetu kojima je potrebna mama", rekla je tada pjevačica.