Showbiz
0

Slavne osobe zaista vjeruju da su bolji od drugih ljudi

Sarajevo-x.com
Da li slavne osobe obožavaju same sebe poput njihovih obožavatelja? Ako je vjerovati novoj psihološkoj studiji holivudske kreme, zvijezde zaista smatraju same sebe fascinantnm osobama.

Slavni nisu drugačiji od ostalih ljudi samo zbog novca i uspješne karijere: njih karakteriše ekstreman nivo samoljublja i kompulzivna potreba za pažnjom javnosti.

Neke zvjezdice, poput Beyonce, odavno su postale svjesne taštine Hollywooda. Mlada pjevačice nedavno je izjavila: “Zaista je zastrašujuće što rijetko možete sresti nekoga slavnog ko je normalan. Svi oni žive na nekoj svojoj “uzvišenoj” planeti.”

[SLIKA]2[/SLIKA]Dva psihologa iz Los Angeles, Mark Young i Drew Pinsky, došli su do prvog naučnog dokaza da mnoge slavne osobe zaista vjeruju da su bolji od ostalih ljudi. U svojoj knjizi pišu kako su mnoge ikone pop kulture veoma blizu svoje propasti.

Psiholozi su ispitali 200 slavnih osoba i dali im da ispune upitnik gdje su trebali napisati što misle o sebi, smatraju li da li zaslužuju komplimenete ili se osjećaju neugodno kad ih primaju te da li insistiraju da u svakoj situaciji budu “poštivani".

U istraživanju su koristili matematičku formulu za mjerenje sklonosti egzibicionizmu, razine taštine i narcisizma. Iako su muškarci generalno dominantniji i skloniji pokazivanju, u svijetu slavnih žene su te koje uvijek žele biti pod svjetlom reflektora. Holivudske ljepotice su narcistične, umišljene, manipulativne i usredotočenije na svoj izgled više od bilo koje “obične” žene.

Iako su imena učesnika ostala anonimna, neke slavne osobe su se ipak otkrile. Među njima su Renée Zellweger, Jessica Simpson, Jim Carrey i članovi grupe Duran Duran.

[SLIKA]1[/SLIKA]Psiholozi su, također, otkrili da je vjerovatnije da će osoba koja ima manje osobnih vještina, kao što su pjevanje ili sviranje, biti umišljenija i zahtijevati više pažnje.

Atraktivna R&B pjevačica Beyonce je, također, izjavila kako je primijetila da je većina slavnih nesretna ispod svog sjaja Iiblještavila te da ne želi da osjeća istu prazninu u životu koju oni imaju.

Psiholozi su također spomenuli mlade zvijezede koje ovih dana pune sve tabloide – Britney Spears, Lindsay Lohan, Paris Hilton i sl., objasnivši da se one zbog svog stila života nalaze na granici vlastite propasti – uskoro bi mogle preći tanku liniju zabave i bolesti.