Zaborava nema
77

Slavne bh. ličnosti odale počast ubijenim u srebreničkom genocidu: Pamti i opominji

I. S.
Foto: Instagram - Pixsell/Armin Durgut
Foto: Instagram - Pixsell/Armin Durgut
Mnoge slavne bh. ličnosti odlučile su se oglasiti povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici te podsjetiti one koji ih prate na zločine koje je Vojska Republike Srpske izvršila nad Bošnjacima.

Hana Hadžiavdagić je na Instagramu prodijelila više storyja posvećenih Srebrenici.

"Da smo ljudi, kao što nismo, 11. juli svake godine bio bi proglašen danom žalosti u cijelom regionu... Od Sarajeva, Beograda, Zagreba, ali eto, nekome nije važna 'brojka' 8.372 jer su pobijeni neki tamo što se zovu Ismet, Ramo, Ajdin...", navela je te dodala da nikada nećemo naučiti šta je ljudskost.

Smatra da nam i jeste sve napako jer smo loši, truhli, a živimo i mislimo da dobro činimo.

"Sve javne osobe, influenseri i slični, koji danas ne objave ništa negiraju genocid! Nije važno ko se kako zvao... Pobijeni su na svirep način nedužni, nenaoružani ljudi! Ne možete reći da vas ne zanima, da to nije vaš sadržaj i okretati glavu... Ne možete jer je to stvar ljudskosti i časti, ali treba imati mu*a pa napisati istinu", između ostalog je napisala.

Screenshot: Instagram
Screenshot: Instagram

Jasmila Žbanić objavila je fotografiju tabuta te podsjetila da će 31 osoba danas biti sahranjena u Srebrenici.

"Ubijeni su 1995. Najmlađa osoba imala je 15 godina. Hiljadu ljudi još uvijek se vodi kao nestalo i u toku je potraga za njima. Srbijanski kriminalci, političari i stanovnici Istočne Bosne još uvijek kriju masovne grobnice", napisala je.

Screenshot: Instagram
Screenshot: Instagram

Amra Džeko je podijelila fotografiju Cvijeta Srebrenice i navela: "Da se nikada nikome ne ponovi. Pamti i opominji, nikad ne zaboravi!". Edin Džeko je objavio fotografiju mezara uz opis da će ovo zauvijek biti mračan dan u ljudskoj historiji.

Screenshot: Instagram
Screenshot: Instagram

Enis Bešlagić, Džejla Ramović, Tarik Filipović, Jala Brat, Buba Corelli, Dino Merlin, Ana Bavrka i Ilma Karahmet su također neke od poznatih ličnosti koje su odale počast ubijenim u srebreničkom genocidu.