Istražuje se proces
28

Skandal u Sloveniji zbog Eurosonga: Direktor programa podnio ostavku, sumnjiv izbor predstavnice

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Vanja Vardjan, glavni i odgovorni urednik zabavnog programa Radiotelevizije Slovenije, podnio je ostavku nakon što su u javnost dospjele tvrdnje o nepravilnostima u realizaciji projekta Eurosonga i izboru predstavnika na takmičenju.

Direktorica Televizije Slovenije ( TV SLO ) Ksenija Horvat već je prihvatila ostavku, objavila je Radiotelevizija Slovenije. Vanja Vardjan ponudio je ostavku kako bi osigurao nepristrasnu istragu činjenica u realizaciji projekta Eurosonga i iz brige za dobrobit RTV SLO, Eurosonga i odabranog izvođača, navodi se u saopštenju.

RTV SLO navodi da do sada istragom nisu uočeni znakovi koruptivnih radnji. Ipak, moraju se provesti procedure kako bi se identifikovale moguće nepravilnosti. Na javnoj radioteleviziji ističu i da je snimak slovenačke predstavnice Raiven do sada dostigao skoro pola miliona pregleda.

Prije nešto više od sedam dana u javnosti su se pojavile optužbe da je izbor predstavnika koji će predstavljati Sloveniju na ovogodišnjoj Euroviziji izabran mimo pravila, a postupak je kasnije ispitala Komisija za sprečavanje korupcije (KPK) .

Iako je RTV Slovenija prošle jeseni najavila da će konačna odluka i slovenski predstavnik za Euroviziju 2024. biti odlučen u televizijskoj emisiji u januaru 2024. u kojoj će biti predstavljene najviše četiri kompozicije, a koje će birati stručna komisija, sastavljena od domaćih i međunarodnih članova.

Kako je RTV Slovenija potvrdila za list Delo, u prvom izboru učestvovala je samo slovenačka, a ne međunarodna komisija, kako je prvobitno stajalo u pozivu za učešće. Delo je objavilo da su slovensku komisiju činila tri stalno zaposlena radnika RTV Slovenije, i to muzički urednik na Valu 202 Andrej Karoli, muzički producent i muzičar Rok Lopatič i urednica projekta slovenske selekcije za Pjesmu Eurovizije 2024. Maša Kljun, koji su od pristiglih kompozicija odabrali kratak pet.

Odabrane kompozicije nisu kasnije upoređene u posebnoj emisiji, kako je prvobitno stajalo u pozivu RTV Slovenije, ali je kasnije u selekcijski proces ušao međunarodni žiri, čiji su članovi bili šef delegacije holandske javne televizije NOS na ovogodišnjoj Euroviziji, Twan Van De Nieuwenhuijzen, bivša srbijanska predstavnica Ana Đurić - Konstrakta i još jednom Andrej Karoli i Maša Kljun, piše spomenuti list.

Najviše bodova, 11, od ukupno 20, komisija je dodijelila Raiven. Pjevačica je dobila tri boda od tri člana komisije, a dva od jednog člana. RTV nije otkrio drugoplasiranog koji je dobio pet bodova, trećeplasirani tri, a četvrtoplasirani jedan bod. Delo je prenijelo i da je peti izvođač ostao bez bodova komisije u kratkom izboru. RTV Slovenija ne želi da otkrije ko je, osim Raiven, ušao u uži izbor i koga je ocjenjivala međunarodna stručna komisija, misleći na zaštitu ličnih podataka.