30 godina od osnivanja
93

Sjećate se grupe Spice Girls i njihovog hita "Wannabe"? Dobile su svoje poštanske marke

L. R.
Spice Girls (Foto: Shutterstock)
Spice Girls (Foto: Shutterstock)
Popularna pop grupa iz devedesetih Spice Girls u čast 30. godišnjice postojanja dobila je svoje poštanske marke.

Naime, Royal Mail izdaje set od 15 poštanskih markica u čast jedne od najuspješnijih svjetskih pop grupa što je ujedno i prvi put da je Royal Mail posvetio cijelo izdanje poštanske marke ženskoj pop grupi.

Članice grupe Spice Girls su rekle da nikada nisu mogle ni sanjati da će se to dogoditi kada su se tek formirale. Emma Bunton, Victoria Beckham, Geri Halliwell-Horner, Melanie Chisholm i Melanie Brown inače poznate kao Baby, Posh, Ginger, Sporty i Scary Spice okupile su se 1994. godine.

Na 10 glavnih poštanskih markica nalaze se slike s njihovih nastupa od 1997. do 2012. godine, uključujući dodjelu nagrada Brit 1997. godine i ceremoniju zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Ostale markice uključuju neke od ključnih trenutaka u njihovom radu te pojedinačne fotografije svake članice.

Nakon izdavanja njihovog debitantskog singla "Wannabe" koji je bio na vrhu ljestvice 1996. godine, takozvana "Spice mania" dostigla je svjetsku slavu.

Ukupno su postigli devet hitova broj jedan u Velikoj Britaniji, među kojima su i "Say You'll Be There", "2 Become 1", "Who Do You Think You Are", "Spice Up Your Life" i "Viva Forever".

Bend je postao tek šesta muzička grupa koja se pojavila u izdanju namjenske marke, nakon Beatlesa (2007.), Pink Floyda (2016.), Queena (2020.), Rolling Stonesa (2022.) i Iron Maidena (2023.). Poštanske marke s fotografijama članica grupe Spice Girls bit će dostupne od 11. januara.