Bježao sa časova
8

Shaquille O'Neal: Zemlja je ravna ploča

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Shaquille O'Neal je oduvijek važio za šaljivdžiju pa se mnogi još uvijek nadaju da je riječ samo o smicalici - nekadašnja zvijeda LA Lakersa izjavila je nedavno kako vjeruje da je Zemlja ravna ploča.

Na svom nedavno emitovanom podcastu O'Neal je zamoljen da prokomentariše stav Kyriea Irvinga, prema kojem Zemlja nije okrugla, nego ravna ploča. Na opći šok sagovornika Johna Kincadea, O'Neal je rekao otvoreno:

"Istina je. Zemlja je ravna. Zemlja je ravna, da, jeste", kazao je bivši košarkaš. Ono što je predstavio kao argument jeste činjenica da se prilikom vožnje automobilom s jedne na drugu obalu SAD-a ne primijeti nikakvo zakrivljenje.

"Kada vozim iz Floride u Californiju sve je ravno i automobil ne ide gore-dole. A i ta gravitacija? Da li ste ikada vidjeli zgrade u Atlanti?", rekao je O'Neal.

Ukoliko nije bio sarkastičan, košarkaš se pridružio grupi poznatih (ne nužno i obrazovanih) osoba koje tvrde da Zemlja nije okrugla, da se radi o ravnoj ploči, da je gravitacija laž i da se Sunce okreće oko nas.