Milan i Sasha
263

Shakira o majčinstvu: Prije sam bila sama svoj šef, a sada ih imam dvojicu

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Kolumbijska pjevačica Shakira jedna je od onih poznatih ličnosti koja otvoreno govori o svom majčinstvu. Ona i njen partner Gerard Pique imaju dva sina Milana i Sashu, a otkako je postala majka 2013. godine Shakira je otvoreno govorila o izazovima i radostima majčinstva.

Ovo su neke od njenih najboljih izjava o majčinstvu koje ju je kako kaže u potpunosti promijenilo.

"Djeca su pomakla centar mog Svemira. Sada se sve okreće oko njih. To je jedna sasvim nova dimenzija ljubavi, barem za mene. Majčinstvo mi je pomoglo da budem disciplinovanija, sada u životu imam prioritete. Prije majčinstva ja sam bila sama svoj šef a sada ih imam dva. Više ne sjedim u studiju do tri ujutro. Sada imam porodicu i njima sam potrebna", rekla je Shakira.

Kada je saznala da očekuje prvo dijete Shakira je odlučila prikupiti što više informacija o trudnoći. Smatrala je da je prednost informirati se, međutim shvatila je da niti jedno dijete nije isto.

"Ne postoji knjiga ili osoba koja vas može naučiti kakav roditelj trebate biti. Sigurno sam kao roditelj pogriješila u mnogo čemu, vjerovatno ću griješiti i u budućnosti, ali se uvijek trudim da stvari uradim najbolje što mogu. Niti jedna vas knjiga ne može naučiti kako da volite svoje dijete, niti će vas upozoriti na lavinu emocija svaki put kada ugledate oči svoga čeda", rekla je Shakira.

Foto: Instagram (Milan i Sasha)
Foto: Instagram (Milan i Sasha)

Shakira je mišljenja da je temelj svakog nivoa razvoja u društvenom, emocionalnom, kognitivnom i fizičkom smislu ovisi o količini ljubavi koju dajete svojoj djeci.

"Djecu nikada ne možete previše voljeti. Osjećaj sigurnosti od najranijih dana daje im neograničenu mogućnost da razviju svoje sposobnosti i postanu odgovorni i brižni odrasli ljudi", kazala je Shakira.

Kada je u pitanju tehnologija Shakira je u potpunosti podržava, osim onda kada može da pređe u ovisnost. Tehnologija se integrirala i u najobičnije aktivnosti, te je sasvim normalno da se djeca interesiraju za tehnološke stvari.

"Ne mislim da tehnologija ometa razvoj jer postoje mnoge aplikacije koje mogu biti korisne za edukaciju djeteta. Međutim ovisnost ni u čemu ne može biti dobra. Bez obzira na sve djeca prosto moraju provoditi vrijeme vani, da se igraju s drugarima i da budu ono što jesu, djeca", kazala je Shakira.

No ono što je interesantno jeste da Shakirinim mališanima mamina muzika ipak nije najdraža. Kako je izjavila u jednom intervju, maleni Milan i Sasha obožavaju Franka Sinatru, Billie Holiday, Green Day, Pearl Jam, Carlos Vives, a njeni najdraži trenuci s njima su kada uči sinove novim vještinama.

"Najčarobniji trenuci majčinstva su kada vidite iskru u dječijim očima kada nauče nešto novo, poput čitanja, prepoznavanja brojeva i slova", kazala je Shakira i dodala kako majčinstvo apsolutno nije lako.

"Biti mama je jedna od najtežih stvari u životu. Imala sam koncerte širom svijeta, pred najzahtjevnijom publikom, susrela se sa svjetskim vođama, ali me ništa nije učinilo tako zabrinutom i samosvjesnom kao majčinstvom. Svaki dan se pitam radim li pravu stvar i činim li sve kako bih bila dobra majka svojoj djeci", rekla je Shakira.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Njen dugogodišnji partner i otac njene djece Gerard Pique je kako kaže vrlo praktičan u rješavanju roditeljskih problema. On joj je najveća podrška i oslonac, a jedini problem joj je što Pique dječacima daje malo više čokolade nego što bi trebao.

"Gerard i ja dijelimo sve roditeljske obaveze iako sam ja ta koja disciplinira djecu. Smatram da je njihov otac dobar primjer savremenog čovjeka na koji se mogu ugledati", rekla je Shakira i dodala kako obožava dokumentirati svaki moment i uspjeh koji njeni sinovi naprave.

Vjeruje kako će njen sin Sasha jednog dana krenuti njenim stopama s obzirom da već sada odlično svira bubnjeve. No to joj kako ističe i nije toliko bitno. Bitno joj je da njeni sinovi osjećaju da su voljeni jer je samo ljubav ono što trebaju nositi kroz život.