Vitez tame
47

Sestre Heatha Ledgera: Uloga Jokera nije ga odvela u smrt

Klix.ba
Porodica pokojnog glumca Heatha Ledgera odbacila je spekulacije da je intenzitet kojom se spremao za ulogu Jokera u filmu "Vitez tame" (The Dark Knight) kulminirala prevelikom konzumacijom lijekova što je rezultiralo njegovom smrću.

Inače, glasine da se heath Ledger toliko predao ulozi Jokera da se čak i režiser zabrinuo, te da ga je opsesija ulogom odvela u smrt traju već godinama.

Nakon premijere filma "I Am Heath Ledger" na Tribeca Film Festivalu, njegove sestre Kate Ledger i Ashleigh Bell te prijatelj Matt Amato otkrili su pravu istinu, naglasivši da glumac nije bio depresivan zbog uloge Jokera.

"Bila sam šokirana jer se on samo zabavljao. Svaki izvještaj o njegovoj smrti i spekulacije da je bio u depresiji me šokirao jer je bilo potpuno suprutno. Imao je nevjerovatan smisao za humor i samo su porodica i bliski prijatelji znali kakav je on zapravo", rekla je Kate.

Sestre su pozdravile projekt koji su režirali Derik Murray i Adrian Buitenhuis, jer su željeli pokazati svijetu "ono što nisu znali o Heathu Ledgeru".

"Svi su ga znali ko izuzetnog glumca. Ali mi smo ga znali kao fotografa, kao oca. Bio je veoma kreativan i u svojim očima nije bio slavna ličnost. Željeli smo da svijet to zna", rekla je Ashleigh.

Dokumentarac sadrži mnoge snimke koje je Heath Ledger snimio, pa je dobrim dijelom upravo on režiser ovog dokumentarca.

"Nadam se da će ovaj film biti protuotrov za sve tračeve o Heathu", rekao je Matt Amato, izvršni producent filma".

Heath Ledger je preminuo 22. januara 2008. godine u 28. godini. Nađen je mrtav u svom stanu u New Yorku, a preminuo je od predoziranja lijekovima koji uključuju tablete protiv bolova, antidepresive i tablete za spavanje. Za svoju izvedbu Jockera u posljednjem nastavku serijala o Batmanu je 2009. godine posthumno nagrađen Oscarom za sporednu mušku ulogu.