Mračna strana scijentološke crkve
0

Scijentolozi na audiciji tražili "prihvatljivu" suprugu Tomu Cruiseu

Klix.ba
Katie Holmes i Tom Cruise (Foto: Arhiv/AFP)
Katie Holmes i Tom Cruise (Foto: Arhiv/AFP)
Magazin Vanity Fair objavio je u oktobarskom broju da je scijentološka crkva 2004. godine bila odlučna da Tomu Cruiseu pronađe "pravu" ženu.

Dopisnica Vanity Faira Maureen Orth piše da je Shelly Miscavige, supruga Tomovog najboljeg prijatelja Davida Miscavigea koji vodi scijentološku crkvu, organizirala tajnu audiciju na kojoj su trebali naći "prihvatljivu" suprugu holivudskom glumcu nakon što se on razveo od Nicole Kidman.

Na audiciju su prvo pozvane glumice koje su već bile članice scijentološke crkve. Rekli su im da je riječ o audiciji za novi film, ali na audiciji su im postavljali čudna pitanja kao što su: "Šta mislite o Tomu Cruiseu?". Konkurentice su morale dati iscrpan izvještaj o svojim seksualnim navikama i privatnim tajnama.

Proces je trajao mjesec dana, a kao jedna od "najpogodnijih" izabrana je londonska glumica iranskog porijekla Nazanin Boniadi. Scijentološka crkva odmah joj je rekla da se riješi aparatića za zube, crvenih pramenova i dečka. Nazanin je, zatim, poslana na prvi sastanak sa Tomom nakon čega su noć proveli zajedno. Orth piše da je našla svjedoke koji tvrde da to veče nisu imali intimne odnose.

Glumica je morala potpisati ugovor o povjerljivosti prema kojem nikome nije smjela pričati o svom novom dečku, čak ni svojoj porodici koja je znala da ju je scijentološka crkva poslala u New York da učestvuje na jednom projektu. Prvih mjesec dana veze bilo je divno, ali već u drugom su počeli problemi. Ako bi Nazanin napravila ili rekla bilo šta što Cruise nije smatrao ispravnim, on bi to odmah prijavio nekom od scijentologa.

Nakon što su oni ocijenili da je njeno ponašanje "uvredljivo", Cruise je raskinuo sa njom preko treće osobe. Rečeno joj je da glumac želi nekoga sa vlastitom snagom, poput Nicole Kidman. Boniadi je bilo zabranjeno da govori o njihovoj vezi, no kako je bila zaljubljena u Cruisea nije se mogla suzdržati i sve je ispričala najboljoj prijateljici.

Za kaznu scijentološka crkva primorala ju je da riba kupatila četkicom za zube i čisti pločice kiselinom, da kopa kanale usred noći i prodaje knjigu L. Rona Hubbarda na ulici. Tom je nakon toga upoznao Katie Holmes u koju se ludo zaljubio, ona je prihvatila scijentologiju, ali su problemi počeli kada je njihova kćerka Suri počela rasti.

Katie je shvatila da ne želi da joj kćerka odrasta pod potronatom scijentološke crkve.