Drama "Rub & Tug"
9

Scarlett Johansson će glumiti transseksualca u novom filmu

Klix.ba
Scarlett Johansson (Foto: EPA-EFE)
Scarlett Johansson (Foto: EPA-EFE)
Nakon što se Scarlett Johansson prošle godine našla na meti kritika kada je utjelovila lik Azijatkinje Motoko Kusanagi u filmskoj adaptaciji anime hita "Ghost in the Shell", reditelja Ruperta Sandersa, glumica je prihvatila još jedan Sandersov film u kojem će glumiti transseksualnu osobu.

Novi film engleskog reditelja nosi naziv "Rub & Tug", a riječ je o biografskoj drami koja je zasnovana na istinitoj priči o šefu salona za masažu, transseksualcu Danteu Gillu. Scarlett će se naći u ulozi Gilla.

Pojedini mediji ulogu Gilla opisuju kao ženu koja se 70-ih i 80-ih godina uzdigla u poslovima vođenja salona za masažu i prostituciji predstavljajući se kao muškarac, dok drugi Scarlettinu ulogu opisuju kao transmaskulinskog kriminalnog šefa.

Mnogi "Rub & Tug" opisuju kao dramu o stvarnoj životnoj seksualnoj ambivalentnosti i ženi koja je procvjetala u svom poslu preuzimajući fizički identitet muškarca.

Sudeći prema načinu na koji filmska industrija odbija prikazivati priče LGBT osoba, film "Rub & Tug" mogao bi biti još jedna meta kritika u Hollywoodu.

Sandersov film našao se na aukciji gdje je kompanija New Regency osvojila prava za produciranje filma među pet drugih kompanija. Nažalost, druge kompanije nisu pokazale interes za istraživanje glavnog lika iz priče, što filmski kritičari smatraju još jednim dokazom kako Hollywood vodi jako malo računa o transrodnim osobama.