Slavna glumica
140

Savjeti Helen Mirren za sretniji život: Nemojte prebrzo stupati u brak i budite feministi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Većina mladih ljudi nakon završetka školovanja osjeća da njihov život tek počinje, ali promjene ponekad mogu biti zastrašujuće zbog čega je savjet starijih i mudrijih uvijek dobrodošao. Grupa američkih apsolvenata dobila ja savjete za sretniji život od slavne glumice Helen Mirren koja ima pet pravila.

Prvi i najvažniji savjet koji je dala studentima Univerziteta Tulane u New Orleansu je da ne stupaju u brak prebrzo. Inače, glumice se udala za svog dugogodišnjeg partnera, reditelja Taylora Hackforda, u dobi od 52 godine.

Njen drugi savjet je da "tretiraju ljude kao ljude".

"Svaka osoba zaslužuje jednako poštovanje i velikodušnost", kazala je Mirren.

Dodala je i da bi svaka osoba, bez obzira na spol, trebala biti feminista, što su studenti pozdravili gromoglasnim aplauzom.

"Kada se ženama da poštovanje, mogućnost i sloboda da slijede svoje snove i ambicije život postaje bolji za sve", kazala je Mirren ističući da je to naučila na svojim putovanjima širom svijeta.

Ona smatra da je feminizam neophodan ukoliko želimo krenuti naprijed.

"Ja sam se izjasnila kao feministica i ja vas potičem da učinite isto", rekla je glumica.

Njen treći savjet da treba zanemariti sve one koji osuđuju i negativno komentarišu vaš izgled, pogotovo ako je u pitanju anonimna jeziva osoba koja vreba na internetu. Četvrti biser mudrosti koji je podijelila sa studentima je da se ne boje straha i da ga u trenucima kada ih izaziva, pogledaju ravno u lice.

Peti i posljednji savjet je da ne treba komplikovati stvari. Također, studentima je savjetovala da svake sedmice barem jednom pozovu svoje roditelje i kažu im "hvala", kao i da njihova srca budu otvorena prema ljubavi. Preporučila im je da ne puše, ne oklijevaju i ne miješaju seks s ljubavlju.