Rehabilitacija imidža
14

Saudijska Arabija ugostila influensere na rave koncertima u Rijadu

Dž. L.
Foto: Instagram/Diet Prada
Foto: Instagram/Diet Prada
Supermodeli i influenseri, njihovi šminkeri i frizeri pozirali su na istom koncertu u kožnim hlačama, kombinezonima i trendi crnim borbenim čizmama, ali ono što je bilo neobično na njihovim Instagram postovima jeste da su svi označeni u Rijadu u Saudijskoj Arabiji.

Istaknute Instagram zvijezde, bivši modeli Victoria's Secret, uključujući Alessandru Ambrosio, i holivudski glumci poput Ryana Phillipea, Eda Westwicka i Wilmera Valderrame pozvani su u Saudijsku Arabiju tokom vikenda kako bi promovisali do sada najveće napore ove kraljevine za modernizaciju, a koji se dešavaju u zemlji u kojoj je više od polovine od 20 miliona građana mlađe od 25 godina. U novim naporima kraljevina je donijela nekoliko rave koncerata u Rijad.

Saudijska Arabija je proteklu godinu usmjerena na jačanje ekonomije, poliranje imidža zemlje u inozemstvu i privlačenje mladih. To je zapanjujući skok od prije samo samo tri godine kada je saudijska vjerska policija upadala u restorane koji su puštali muziku te maltretirala žene u tržnim centrima zbog pokazivanja lica ili crvenog laka za nokte.
Sada imaju kina i koncerte, ženama je dopušteno da voze i putuju bez muškog odobrenja, a mogu i sjediti s muškarcima u restoranima. Saudijska Arabija je ove godine počela izdavati turističke vize, a posjetiteljke ne moraju više u javnosti nositi konzervativni ogrtač crne boje koji se naziva abaja.

Na aerodromu u Rijadu turiste dočekuju štandovi na kojima mogu saznati sve o kodeksu ponašanja u kraljevini.

Poznati koji su boravili u Saudijskoj Arabiji svojim postovima na drušvenim mrežama pomogli su skrenuti pažnju na trodnevnu muzičku ekstravaganciju u Rijadu koja je samo prvog dana privukla više od 130.000 posjetilaca.

Više od 70 svjetski poznatih DJ-a pozvano je da nastupe na pet pozornica, uključujući i onu na kojoj se oskudno odjevena žena u balonu na vrući zrak izvijala iznad gomile saudijskih muškaraca.

Popularni račun na Instagramu Diet Prada ipak je iskritikovao neke poznate ličnosti optužiujući ih da su licemjerno prihvatili šestocifrene svote novca kako bi se označavali u Saudijskoij Arabiji i "rehabilitirali imidž Saudijske Arabije".

Organizatori MDL Beast kazali su kako su neki ljudi dobili naknade za promociju događaja, ali da su uskratili tako visoke iznose pojedincima.

Ipak, oni koji su posjetili kraljevinu imaju samo riječi hvale za pozitivne promjene koje se dešavaju i koje će, kako kažu, sigurno donijeti još veći procvat ekonomije u Saudijskoj Arabiji.