"Uvijek smo mi krivi"
50

Ruskinja oštro o podršci Marine Abramović Ukrajini: Koliko su Rusi trebali biti pod terorom?

I. B.
Ruskinja osjeća odgovornost da "razdani" istinu
Ruskinja osjeća odgovornost da "razdani" istinu
Jedna od najvećih svjetskih umjetnica Marina Abramović jučer se povodom dešavanja u Ukrajini obratila javnosti sa snažnom porukom, no pored brojnih komentara podrške Ukrajini, naišla je i na jedan bijesne ruske pjevačice Sashe Gradive.

U videu kojeg je objavila na svom Instagram profilu, Abramović je objasnila kako je napad na Ukrajinu, "napad na sve nas" te da se on što prije mora zaustaviti.

"Moje ime je Marina Abramović i rođena sam u Jugoslaviji, zemlji koja je težila kulturama zapada, ali i istoka. Prethodne godine radila sam u Ukrajini i upoznala njihove ljude, ponosne, jake i izvanredne. Potpuno se solidarišem s njima u ovim nepodnošljivim danima. Napad na Ukrajinu je napad na sve nas. To je napad na čovječanstvo i mora se zaustaviti", rekla je Marina.

Nizali su se brojni komentari u kojima su Marinini pratitelji izrazili podršku za napadnutu zemlju, no našao se tu i jedan od rusko-američke pjevačice Sashe Gradive.

"Razočarana sam i slomljenog srca. Pametna si i inteligenta, no u ovoj situaciji i prilično tupa. Kako si mogla da prešutiš 8 godina genocida koje je ukrajinska vojska počinila u Donbasu? Zašto se nisi oglasila povodom toga?", započela je Sasha koja je insistirala da je Marina mogla bar "proguglati" prije nego što krene s pričom.

Sasha Gradiva, pjevačica iz Rusije, provocirala je sukob ispod Marinine objave
Sasha Gradiva, pjevačica iz Rusije, provocirala je sukob ispod Marinine objave

"Ova objava je drugo najveće razočarenje današnjice - ti, ona koja je trebala da vidi dalje od sr*anja svjetskih medija, kako si mogla biti tako slijepa? Koliko su još Rusi iz Donbasa trebali živjeti pod ukrajinskim terorom? Zašto ste vi, kojima se vjeruje da znate nekonvencionalnu istinu, zanemarili istu i pretvorili se u samo još jednog CNN, BBC reportera?", bila je uporna pjevačica koja je rodom iz Moskve.

Sasha, jedna od rijetkih koja je u ovim situacijama tražila drugu stranu, ni na svom profilu nije odustala od "razjašnjavanja" istine.

Iako, kako kaže, Rusi osjećaju saosjećanje prema Ukrajincima, neke se stvari ne mogu zaboraviti.

Ruskinja ukazuje kako je neophodno
Ruskinja ukazuje kako je neophodno "razjasniti" pravu istinu

"Osjećam odgovornost da razjasnim kako stoje stvari. Gotovo svaki Rus ima svoje rodbinske veze u Ukrajini. Mi se borimo sa svojom braćom i sestrama. Osjećamo suosjećanje sa Ukrajinom, vjerujte mi, no mnogi od vas ne znaju šta se dešavalo zadnjih osam godina, koji su doveli do ovoga dana", nastavila je pjevačica i dodala kako niko ne priča o strašnim scenarijima koje je počinila ukrajinska vojska.

" Niko o tome ne priča. To nije popularno, zar ne? Uvijek je Rusija ta koja je zla", ukazivala je pjevačica.

Iako joj Marina ispod svoje objave nije odgovorila, bar ne javno, na Sashin komentar nizali su se brojni drugi.

"Ruski mediji su ti isprali mozak, sramota je što ovakvo mišljenje iznosi jedna stvarna osoba, sram te bilo", poručila je Sashi jedna korisnica.