Djelo je i u prodaji
40

Ruska umjetnica "ukrala" lice modela iz Singapura, protivljenje nazvala rusofobijom

I. B.
Manekenka iz Singapura našla se u nezgodnoj situaciji (Foto: Twitter)
Manekenka iz Singapura našla se u nezgodnoj situaciji (Foto: Twitter)
Manekenka iz Singapura optužila je umjetnicu iz Rusije kako je "ukrala" njen lik dok je još bila 18-godišnjakinja i upotrijebila ga bez njene dozvole za portret u toplesu. Njene pritužbe, umjetnica je nazvala "rusofobijom", a djelo je i prodavala po ne tako malom iznosu.

Model Duan Mei Yue prošle se sedmice oglasila na društvenim mrežama objavivši video u kojem je podijelila svoju priču.

Naime, umjetnica Angelina Poveteva napravila je kompozit njenog lica sa tijelom drugog modela u toplesu i to bez njene dozvole. Djelo je predstavila na jednom festivalu te isto prodavala za 10.000 dolara.

Za Duan bilo je šokantno vidjeti sebe, tek punoljetnu, kako pozira gola, iako ona to nikada nije učinila, a video koji je prethodno objavila na TikToku, sklonjen je sa iste platforme zbog golotinje koja se kosi sa njihovim pravilima privatnosti.

"TikTok je uklonio ovo zbog 'golotinje' i mislim da to najbolje pokazuje koliko je vulgaran ovaj portret mene koji se prodaje bez mog pristanka", napisala je Duan.

Manekenka je priložila dokaze protiv Poveteve, koja je već jednom koristila njeno lice, dodavši kako bi više voljela da je prozivaju zbog mržnje, umjesto ovakve fotografije koja je urađena bez njenog pristanka.

"Imala sam 18 godina na toj fotografiji, a to što sam sebe vidjela kao golu 18-godišnjakinju i to bez mog pristanka me slomilo", rekla je Duan.

Na nekoliko snimaka uporedila je referentnu fotografiju njene sličnosti sa djelom Ruskinje, ukazujući na bliske sličnosti, istaknuvši kako misli da je Angelina istu pronašla na Pinterestu jer je ona tada bila vrlo popularna tamo.

Na njene optužbe, Angelina se usprotivila, ponavljajući da ona nije uradila ništa slično te da se može vidjeti da to nije Duan i iz crta lica koje su, tvrdi, potpuno različite.

Također, Ruskinja je istrajavala u tome kako nije prodala niti jedan portret, a izjavila je i kako su tvrdnje mlade manekenke dio mržnje ukorijenjene "rusofobijom", prenosi Insider.

Iako je priznala da je na Duaninu fotografiju mogla "naletjeti" na Pinterestu, Angelina je istakla da je svaka sličnost sa manekenkom samo slučajnost, vadeći se i na svakodnevno korištenje Photoshopa u njenom poslu. Također, javila se i na ruskoj televiziji gdje je Duan nazvala lažljivicom.

U međuvremenu, Duan je otkrila kako je Angelina imala već nekoliko kupaca, a jedan od njih joj se i sam javio, nakon što je vidio da ona vodi "rat" sa umjetnicom.

On je istakao kako je i sam primijetio da se Duan nalazi na fotografiji te da ga je jako razočaralo ono što je Poveteva uradila.

Djelo koje sadrži čak dva portreta sa likom manekenke bilo je dio izložbe na Međunarodnom interaktivnom festivalu savremene umjetnosti u oktobru 2021. u Moskvi, a menadžerica organizatora događaja Aleksandra Korban udaljila je Povetevu sa istog.

Iako Duan želi poduzeti mjere protiv umjetnice koja je učinila kažnjivo djelo, njeni advokati rekli da je to gotovo nemoguće zbog ruske uredbe prošlog mjeseca koja je ublažila ograničenja za krađu intelektualne svojine iz zemalja koje se smatraju neprijateljskim prema Rusiji, uključujući i Singapur.

"Jedino što sada mogu je da širim svijest o svojoj priči", ispričala je Duan kojoj su se u komentarima ispod objave javili mnogi korisnici koji su joj pružili podršku.