Afera dobija nastavak
0

Rose McGowan optužila Harveyja Weinsteina da ju je pokušao ušutkati zbog optužbi za silovanje

M. A.
Foto: AFP
Foto: AFP
Glumica Rose McGowan podnijela je tužbu protiv Harveyja Weinsteina, njegovih bivših advokata i privatne obavještajne agencije, optužujući ih da je pokušavaju ušutkati.

McGowan je bila jedna od prvih žena koje su optužile Weinsteina za silovanje 2017. godine. Tvrdi da su se Weinstein i njegov tim udružili kako bi je diskreditirali nakon što su čuli da piše knjigu o svom negativnom iskustvu s ovim rediteljem.

Filmski mogul trenutno čeka suđenje i negira sve navode o seksualnim odnosima bez pristanka druge strane.

McGowan tvrdi da ju je Weinstein silovao u hotelskoj sobi tokom poslovnog sastanka na filmskom festivalu Sundance 1997. godine.

Njena tužba usmjerena je na Harveyja Weinsteina, advokate Davida Boiesa i Lisu Bloom te privatnu obavještajnu kompaniju Black Cube. Ona ih je tužila za reketarenje, narušavanje privatnosti i brojne druge prevare.

Tvrdi da su, čim su čuli da je napisala knjigu 2016. godine, koja uključuje detalje o navodnom seksualnom napadu, Weinstein i njegov tim pokušali osigurati da knjiga nikada ne bude objavljena. Glumica je navela da je reditelj regrutovao agenciju Black Cube za dobijanje informacija o knjizi.

"Ovaj slučaj govori o đavolskim i ilegalnim naporima jednog od najmoćnijih muškaraca u SAD-u i njegovih predstavnika da ušutkaju žrtve seksualnih napada, a tu se radi o hrabrim ženama i novinarima koji su ustrajali na otkrivanju istine", stoji u tužbi.

Advokat Harveyja Weinsteina rekao je za Hollywood Reporter da su optužbe protiv njega neosnovane.

Knjiga Rose McGowan originalnog naziva "Brave" objavljena je prošle godine i obuhvatila je detalje o navodnoj zloupotrebi i kako je Harvey Weinstein "zarazio" filmsku i televizijsku industriju.