Švicarska
0

Roman Polanski zatražio puštanje na slobodu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Francusko-poljski režiser Roman Polanski, koji se od subote nalazi u pritvoru u Švicarskoj, zatražio je u utorak svoje oslobađanje, te uložio žalbu na njegovo hapšenje čiji je cilj izručenja Sjedinjenim Državama, objavio je njegov advokat i švicarsko pravosuđe.

Advokat francuskog sineaste Herve Temime izjavio je za AFP da je dostavio u utorak sudu u Bellinzoni, najvećoj sudskoj instanci švicarskog pravosuđa, i Federalnoj službi Berna "žalbu protiv službenog objavljivanja međunarodnog naloga za hapšenje".

"Tražimo njegovo uvjetno oslobađanje. Nema legalnog roka za tu odluku, ali očekujemo da će ona uslijediti što je moguće brže", kazao je njegov advokat.

Švicarsko pravosuđe objavilo je da je u utorak primilo žalbu Romana Polanskog na njegovo hapšenja, u cilju daljnjeg izručenja SAD-u, ne navodeći zahtjev za oslobađanje.

"Odluka će biti objavljena narednih sedmica nakon razmjene dokumenata", dodao je tribunal bez većih pojedinosti.

Prema sporazumu između dvije zemlje, Sjedinjene Države imaju rok od 40 dana da predoče Švicarskoj zahtjev za zvanično izručenje, rok koji se može produžiti na još 20 dana. Međutim, Polanski se može žaliti na svaku fazu sudskog postupka.

Ured tužitelja Los Angelesa potvrdio je u ponedjeljak da će zatražiti izručenje sineaste.