Osnivač Pink Floyda
133

Roger Waters tvrdi da ne može rezervisati hotelske sobe zbog izraelskog lobija

L. R.
Roger Waters (Foto: EPA)
Roger Waters (Foto: EPA)
Muzičar Roger Waterstvrdi da je žrtva bojkota hotela u Urugvaju i Argentini koji je predvodio izraelski lobi.
Jedan od osnivača i frontmen Pink Floyda, koji je više puta dobijao optužbe za antisemitizam, rekao je za argentinski medij Pagina 12 da nema izbora nego ostati u smještaju u Sao Paulu u Brazilu umjesto u zemljama u kojima bi trebao nastupiti.

"Nekako su ovi idioti izraelskog lobija uspjeli preuzeti sve hotele u Buenos Airesu i Montevideu i organizirati ovaj izvanredni bojkot na temelju zlonamjernih laži o meni", izjavio je Roger Waters.

Mediji su pokušali kontaktirati hotele u Montevideu, ali još uvijek nisu dobili komentar.

Inače, predsjednik urugvajskog Središnjeg izraelskog odbora Roby Schindler i predsjednik organizacije B'nai B'rith Franklin Rosenfeld ove sedmice u pismima upućenim hotelima u Urugvaju i na društvenim mrežama optužili su Rogersa da je propagira mržnju prema Jevrejima.

Podsjećamo, u maju ove godine Ministarstvo vanjskih poslova Izraela oštro je kritikovalo nastup nekadašnjeg pjevača Pink Floyda u Berlinu te su istakli kako je grubo zloupotrijebio žrtve holokausta tokom svog nastupa.

Kako pišu izraelski mediji, Waters je tokom jednog dijela nastupa izašao u obučen kao SS oficir dok su se na ekranu iza njega prikazivala imena Anne Frank, antinacističke aktivistkinje Sophie Scholl, Iranke Mahse Amini koju je ubila tzv. policija za moral i George Floyda kojeg je ubio policajac u Minneapolisu.