Showbiz
6

Rođak Johna Travolte: Scijentologija me je zamalo ubila

Klix.ba
Jonh Travolta
Jonh Travolta
Sam Travolta Jr, rođak glumca Johna Travolte je u intervjuu za američke medije govorio o svom iskustvu sa scijentologijom.

Sam Travolta Jr. je priznao kako je odlučio da napusti scijentološku crkvu 2007. godine nakon što je sebi zamalo oduzeo život, te kako je od tada prisiljen na život u bijegu.

"To je psihološki rat i nakon određenog vremena te uzme pod svoje. Stvari su postale toliko loše da sam 2007. godine pokušao skočiti s mosta u Los Angelesu", kazao je Sam Travolta, koji je nakon ovog incidenta 28 dana proveo u mentalnoj instituciji, a ubrzo potom je odlučio da definitivno napusti crkvu.

U razgovoru za The National Enquirer, Sam je kazao kako mu je njegov slavni ujak pomagao koliko je mogao, no kako ni on nije mogao spriječiti napade i pritiske koji su uslijedili nakon što je odlučio napustiti Crkvu.

Tvrdi kako su članovi crkve širili glasine o njemu kako se drogira, da je psihotičan, pa čak i pedofil, čime su željeli da ga spriječe u odlasku i napuštanju scijentološke crkve.

"Moj ujak mi je rekao: 'Izvini Sam, ne mogu ti pomoći, njima nije bitno ko sam ja'".

Sam je kazao kako John Travolta, koji je i sam član Scijentološke crkve nikad nije prisiljavao članove svoje porodice da se priključe ovom pokretu, no kako je kazao da su mu pripadnici scijentologije draži i kako je prema njima više prijateljski nastrojen.

Scijentologija je pokret ili skup vjerovanja i učenja čija se ideologija temelji o djelima američkog pisca L. Rona Hubbarda, a izvorno je uspostavljena kao sekularna filozofija 1952. godine. Nedugo poslije, 1953. godine preusmjerena je kao "primjenjena religijska filozofija".

Scijentologiju zastupa Scijentološka crkva, a kao religija, scijentologija je priznata jedino u Sjedinjenim Američkim Državama kroz ustavna prava sloboda religija koja proizlaze iz prvog amandmana.

Neki od pripadnika Scijentološkog pokreta iz svijeta show businessa su John Travolta, Tom Cruise, Jada Pinkett Smith, Oliver Stone, Lisa Marie Presley...