{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Rijetke markice Audrey Hepburn prodane za 430.000 eura

S
Sarajevo-x.com
17.10.2010. u 08:54
0
0
Rijetke markice Audrey Hepburn prodane za 430.000 eura
0
Rijetke markice Audrey Hepburn prodane za 430.000 eura
Foto: AP
Rijetki list sa 10 poštanskih markica na kojima je filmska zvijezda Audrey Hepburn s muštiklom u ustima, prodan je za čak 430.000 eura na dobrotvornoj aukciji u Berlinu.
Njemačka pošta štampala je 14 miliona markica 2001. godine na kojima se Hepburnova našla kao Holly Golightly u filmu "Breakfast at Tiffany". Na njima je Hepburnova sa dugom, crnom muštiklom koju drži u ustima.

Ali, njen sin je odbio dati autorska prava, rekavši kako je slika izmijenjena, pa su sve markice, izuzev nekoliko listova, uništene. Ipak, njen sin, Sean Ferrer, pristao je kasnije na aukcijsku prodaju preostalih markica, koje su u njegovom posjedu, u humanitarne svrhe.

Dvije trećine prihoda od subotnje aukcije će ići u Dječiji fond Audrey Hepburn za obrazovanje djece u subsaharskoj Africi, a trećina će ići za Unicef .

"Osjećam se divno zbog toga što će nešto što pripada mojoj majci pomoći djeci kojoj je to potrebno", kazao je Ferrer, koji je predsjednik fondacije.

Nakon što je njemačka pošta odlučila uništiti markice, jer nije dobila autorska prava koja je tek naknadno tražila, ostala su tek dva lista s markicama, jedan za poštansku arhivu, a jedan za poštanski muzej. Kasnije se pojavila inicijativa da njemačka vlada da jedan arhivirani list za dobrotvorne svrhe, no Ferrer je već imao jedan list koji mu je poslan 2001. pri traženju autorskih prava.

A, budući da je Ferer ranije s njemačkim ministarstvom finansija potpisao ugovor prema kojem se arhivirani listovi s markicama neće moći prodati do 2040. godine, tako je markicama koje je on imao kod sebe značajno porasla cijena.

"To je stvar ponude i potražnje. To je jedini takav list s markicama koji ljudi mogu kupiti. Uz to, na njima se nalazi lik moje majke koja je još uvijek veoma popularna glumica", rekao je Ferrer, javio je BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: