Showbiz
12

Rijetke fotografije Beatlesa i Rolling Stonesa sa prvih američkih turneja

Klix.ba
Beatlesi kreću na turneju sa Seattle Tacoma aerodroma
Bendovi Rolling Stones i Beatles zaludili su svijet 1960-ih godina. Na svojim turnejama punili su hale i dvorane, a obožavateljke su padale u nesvijest kada bi ih vidjele. Menadžer Bob Bonis, zadužen za turneje ovih poznatih bendova u SAD-u, napravio je ove rijetke fotografije na njihovim turnejama na kojima se vidi kako su se ponašali iza scene.

Na njima se vidi Mick Jagger kako odmara u hotelskom bazenu u crvenim kupaćim gaćama, John Lennon u svlačionici, Paul McCartney kako čita novine i sl.

Prva turneja Beatlesa u SAD-u održana je 1964. godine. Na njihovom dočeku u New Yorku bilo je 3.000 fanova. Prvi intervju uživo dali su za US televiziju, pogledalo ga je 73 miliona ljudi. Na njihovom prvom koncertu u Washington koloseumu bilo je više od 8.000 ljudi. Nastupe su imali u februaru i augustu 1964. godine, a nove turneje imali su 1965. i 1966. godine.

Rolling Stonesi su u SAD došli u junu 1964. godine. Prema riječima basiste Billa Wymana, to je bila prava katastrofa jer nisu imali snimljen nijedan hit. No, upravo tokom turneje snimili su dva hita "It's All Over Now" i "Satisfaction", zahvaljujući kojim su postali najpopularnija grupa, a ti hitovi se slušaju i danas, 50 godina poslije.