Showbiz
0

Režiser Osman Sinav: Zaljubljen sam u BiH

Anadolija
Osman Sinav (Foto: Anadolija)
Osman Sinav (Foto: Anadolija)
Film turskog režisera i producenta Osmana Sınava "Duga priča" (Uzun hikaye) prikazan je u okviru Ljetnog festivala u Skoplju.

Makedonskoj premijeri filma, organizovanoj uz pomoć Turskog kulturnog centra u Skoplju, u Turskoj čaršiji u glavnom gradu Makedonije prisustvovao je veliki broj građana Skoplja. Prikazivanju filma u Skoplju prisustvovao je i režiser Osman Sinav, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog boravka u glavnom gradu Makedonije.

"Jako sam sretan jer sam ovdje, a posebno me sretnim čini to što je ovdje prikazan moj film. Film 'Duga priča' je, kao što i njegovo ime kaže, film koji sam dugo čekao i mogu reći da je to najpotpuniji film u mojoj karijeri. Kažem najpotpuniji, jer umjetnici nakon što okončaju rad na svom djelu, uvijek osjećaju da nešto nedostaje. Ipak, ja mislim da je moj film potpun i on je priča o karakteru Balkana u Anadoliji. Dakle, radi se o priči koja počinje iz Istanbula i nastavlja se putovanjem vozom. Željeli smo prikazati toplinu balkanskog čovjeka i nadam se da smo u tome uspjeli", rekao je Sinav.

Iako ima veliko interesovanje za Balkan, Sinav je rekao da se prvi put nalazi u Skoplju, no u narednom periodu će nastojati češće posjećivati makedonski glavni grad. Govoreći o ljubavi prema balkanskim zemljama i gradovima, Sinav je istakao da posebno voli Bosnu i Hercegovinu.

"Zaljubljen sam u BiH i to je zemlja koju zaista jako volim. Odmah nakon rata otišao sam u BiH i tamo sam snimao film. BiH sam posjetio i prošle godine. Trenutno radim na jednom projektu zajedno sa jednim bosanskim piscem. Nadam se da ću snimiti i film", kazao je turski režiser.

Sinav je kraju istakao da ima želju snimati i u Skoplju.

Uspješni i više puta nagradjivani reziser Osman Sinav do sada je snimio 12 serija i 7 filmova. Režirao je i serije "Ludo srce" (Deli Yürek) i "Dolina Vukova" (Kurtlar Vadisi), koje su poznate i veoma gledane u zemljama regije.