"Još uvijek radi u školi"
107

Rene Bitorajac tvrdi da je njegovog sina profesor udario nogom u stražnjicu pred cijelim razredom

L. R.
Rene Bitorajac (Foto: Pixsell/Armin Durgut)
Rene Bitorajac (Foto: Pixsell/Armin Durgut)
Hrvatski glumac Rene Bitorajac danas je putem svog Facebook profila podijelio ispovijest u kojoj navodi da je profesor tjelesnog odgoja nogom udario njegovog sina ispred cijelog razreda.

Naime glumac je na Facebooku podijelio duži tekst o tome kako je potaknut događajem u jednoj srednjoj školi u Zagrebu, gdje se prije nekoliko dana dogodila tučnjava između profesora i učenika.

On je prozvao profesora Antu Kajmaka iz Prve ekonomske škole, koji je napao njegovog 16-godišnjeg sina Gabrijela.

"Potaknut ovim događajem koji možda i nema puno dodirnih tačaka s mojim, podijelio bih s onima koje zanima i kojima se da čitati, jedno lično iskustvo po istinitom događaju. Prije puna tri mjeseca, Ante Kajmak (nije lik iz 'Naše male klinike'), kao profesor tjelesnog odgoja u Prvoj ekonomskoj školi, traži od mog sina da ispljune žvakaću. Kada ju on bespogovorno kreće ispljunuti, ovaj ga odguruje rukom u leđa, međutim, nezadovoljan valjda inercijom kojom je moj sin pružeći blagi otpor poletio, ponižavajuće ga još udara nogom u stražnjicu i to prilično jako", napisao je Bitorajac na početku svoje objave.

On ističe kako se to dogodilo pred cijelim razredom i da njegov sin zbog toga na kraju nije htio baciti žvakaću gumu pa je zbog toga bio prijavljen.

"Pred cijelim razredom, u trećem srednje, u pubertetskoj dobi kad se mladić razvija u muškarca, 'profesor' u odgojno-obrazovnoj ustanovi, ponižavajuće te nakon odgurivanja napucava nogom u gu*icu. Sin, da zadrži barem malo dostojanstva nakon takvog poniženja jedino što može je zadržati žvaku, nakon čega biva prijavljen", navodi glumac.

U daljem tekstu navodi kako je sin želio uzvratiti, ali se ipak suzdržao. Bitorajac je čak naveo da ovaj profesor često ima "pik" na njegovog sina te da se mladić više puta žalio na profesora.

"Dolazi kući ljut, krvavih očiju i priča kako mu je prvi nagon bio vratiti profesoru istom mjerom. Ne, bravo sine što nisi! Prvi nagon roditelja i razmišljanje zadržat ću za sebe, ali bijes koji osjetiš kad čuješ da ti je dijete neki Kajmak napucao nogom u gu*icu kao profesor u školskoj ustanovi, pogotovo kad znaš da ti se dijete stalno žali na istog jer ga ovaj pika rečenicama otkad mu je profesor, teško je opisati", napisao je.

Slučaj je prijavio razrednici i direktoru škole, a da slučaj kasnije prijavljen i nadležnom ministarstvu.

"Razrednica kaže da joj je profesor rekao da je pretjerao i da mu je žao. Direktor je zgrožen, kaže da na svakoj sjednici o našem sinu čuje samo riječi hvale i mijenja profesora njihovom razredu te prijavljuje slučaj ministarstvu", nastavlja Bitorajac.

Bitorajac tvrdi da je slučaj prijavio policiji i Agenciji za odgoj i obrazovanje, ali da su se oni javili tek nakon 40 dana.

"U međuvremenu prijavljujemo slučaj i policiji, udaranje maloljetnog djeteta trebalo bi evidentirati. Nakon toga i mi prijavljujemo slučaj Agenciji za odgoj i obrazovanje te dječjoj pravobraniteljici. Ona se javlja nakon više od 40 dana s dopisom da od škole traži izvještaj i tako valjda opravdava svoje postojanje jer otada se više ni ne javlja", piše Bitorajac.

Međutim, glumac je posumnjao u sistem pa kako kaže na internetu pronašao podatak kako je otac profesora Kajmaka glavni prosvjetni inspektor. Međutim, on ističe da na internetu može sva

"Kod kuće počinjemo sumnjati u ažurnost i volju sistema. Googlamo 'Ante Kajmak', na što se otvara naslov na Iskonu: 'Sumrak hrvatskog školstva' u kojem piše kako je Antin otac kao glavni prosvjetni inspektor nakon otkaza jednom profesoru, sredio isti svom sinu. Kasnije je otišao i za pomoćnika ministra. Ne moramo vjerovati, na internetu piše svašta, a i teško je povjerovati da je to kod nas moguće", objašnjava.

"Od toga trenutka pale nam se lampice. Razrednica sada kaže da je profesor nakon incidenta rekao da se šalio, a ne da je pretjerao. Pogrešno smo čuli. Glavna pedagoginja je već i drugi dan nakon događaja čvrsto vjerovala da ga je profesor sigurno udario slučajno, ali toga se sad ni direktor ne sjeća na razgovoru s savjetnicom AZOO koja se nakon naše prijave odmah pojavila u školi utvrdivši da škola nije ispravno prijavila događaj, već su Kajmaku poslali u inspekciju višeg savjetnika za tjelesni odgoj. 'Bok, bok, došao sam u kontrolu na tvoju nastavu kako bih se uvjerio da udaraš klince nogom u stražnjicu.' Hahaha, pa kog vi j…..", piše.

Prema njegovim riječima, razrednica njegovog sina je razgovarala s učenicima koji su svjedočili situaciji i nametala kako je sve otišlo predaleko te se slučaj nije trebao prijavljivati na više strana jer oni svi moraju dati izjave.

"Razrednica ide korak dalje te u odsustvu mog sina, za vrijeme sata matematike razgovara s razredom namećući im svoje mišljenje u smislu da je sve otišlo predaleko i da se slučaj nije trebao prijavljivati na toliko strana 'jer sada vi, ja i jadni vaši roditelji morate davati izjave, pokušavajući i njegove prijatelje okrenuti protiv njega'. Pedagoški i odgojno, nema šta", navodi.

Glumac se zapitao šta bi se dogodilo da je njegov sin uzvratio profesoru.

"Uglavnom, tačno je tri mjeseca trebalo proći da se ne dogodi ništa. Moj sin i dalje ovog namaza za ćevape susreće po hodniku i okreće glavu uz osjećaj neugode, straha i poniženja i nikom ništa. Roditelji i dijete pretjeruju, je l'? Moje pitanje glasi: 'Šta bi se dogodilo da je moj sin odgurnuo profesora tjelesnog i udario ga nogom u stražnjicu? Što bi se dogodilo?' Pa taman i da je onako iz zafrkancije? Što bi se dogodilo da mu je vratio, za čim je onako ponižen mahinalno imao i potrebu. Šta da ja danas kažem svom sinu? Sad razumijem. Da sine, trebao si mu vratiti. Neko drugi bude, a onda ćemo se jako čuditi, ne daj vragu i nekom hrvatskom Kosti", nastavlja glumac.

Zbog nastale situacije, Rene Bitorajac je naveo da će se sina prebaciti u drugu školu.

"Koju ste nam poruku poslali!? Ja sam ju pročitao kao 'ako ti ne paše da ti sina neko od profesora udara nogom u guzicu, preseli si ga u privatnu školu'. OK. Jedan nula za vas! Selimo se! Jedan moji lik bi rekao: 'Fakat sam pretolerantan!' Ipak se nadam da je barem nekom malo neugodno. Daj zaštitite one vrijedne i dobre profesore od ovih idiota koji drugima kvare ugled, zaštitite profesore od neodgojenih učenika delikvenata, ali brate, zaštitite više i učenike od pokvarenih, nad*kanih pa i ovih iskompleksiranih profesora", poručio je hrvatski glumac na kraju svoje objave.