Dokument iz 1962.
10

Prvi ugovor kultnih Beatlesa prodan na aukciji za 340.000 dolara

M.A.
Foto: Sotheby's/BBC
Foto: Sotheby's/BBC
Prvi ugovor kultnih Beatlesa s menadžerom Brianom Epsteinom prodat je za 340.000 dolara na aukciji, piše BBC. Paul McCartney, John Lennon, George Harrison i originalni bubnjar Pete Best potpisali su ovaj dokument 24. januara 1962. godine, prije nego što su postali svjetski slavni.

Ovim ugovorom se Brian Epstein obavezao da će organizirati nastupe grupe te da će upravljati njihovim rasporedom i da će organizirati susrete s fanovima. Dokument je bio prvi od dva ugovora između Epsteina i Beatlesa.

"Epstein je tim ugovorom ozvaničio prisutnost strasti, energije, karizme i sirove seksualnosti na sceni. Beatlesi su imali scensku energiju, ali Epstein je u njih usadio profesionalizam", rekao je Gabriel Heaton, stručnjak u aukcijskoj kući Sotheby's.

U ugovoru se naglašava da će Epsteinu pripasti deset posto, povećavajući se na 15 posto ako bi njihova zarada prelazila 150 dolara sedmično.

Nakon što je Best napustio bend, još jedan ugovor je potpisan 1. oktobra 1962. godine s Ringom Starrom kao bubnjarom, a Brian Epstein je u ovom dokumentu dogovorio veću zaradu.

Sredstva prikupljena od prodaje su namijenjena humanitarnoj fondaciji Ernest Hecht.