Sam ga dizajnirao
53

Prsten Tupaca Shakura prodan za više od milion dolara

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Prsten legendarnog američkog repera Tupaca Shakura, koji je izrađen od zlata, rubina i dijamanata, prodan je na aukciji kuće Sotheby's.

Tupacov prsten je postao najvredniji artefakt iz svijeta hip-hopa koji je ikada prodan na aukciji. Riječ je o prstenu koji je Shakur sam dizajnirao, a nosio ga je tokom svog posljednjeg javnog pojavljivanja i to na događaju Video Music Awards (VMA) 1996. godine. Konačna cijena je trostruko veća od ranije procjenjen.

Na prstenu je ugraviran natpis "Pac & Dada 1996", a odnosi se na zaruke repera i njegove partnerice, glumice i modela Kidade Jones, kćerke američkog producenta Quincyja Jonesa. Zlatni prsten optočen dijamantima na vrhu ima zlatni krug ukrašen rubinom te dva brušena dijamanta.

Prsten je dizajniran nekoliko mjeseci nakon što je Tupac potpisao ugovor s Death Row Recordsom, poslije odslužene osmomjesečne zatvorske kazne. Napravljen je po uzoru na krune evropskih srednjovjekovnih kraljeva. Prsten je na aukciju donijela Shakurova kuma Yaasmyn Fula.

"Ono što je posebno u vezi ovog prstena jeste to što Tupaca prikazuje u trenutku kada nije nužno bio na prvoj liniji fronta kao umjetnik, već samo kao čovjek koji izražava svoju ljubav prema drugoj osobi i to je lijepo vidjeti" rekao je gostujući kustos Kelvin Mercer.