U bolje sutra ćemo poći
372

Prošlo je 30 godina od prvog ratnog koncerta u Sarajevu: "Veseli Bosanac, a tek kakav spisak gostiju"

L. R.
Mladen Vojičić Tifa (Foto: Facebook)
Mladen Vojičić Tifa (Foto: Facebook)
Kćerka Mladena Vojičića Tife Sara Vojičić jučer se na svom Facebook profilu prisjetila njegovog prvog ratnog koncerta u Sarajevu.

Riječ je o Tifinom koncertu za vrijeme opsade u Sarajevu, koji je održan 27. novembra 1993. godine u prostoriji AKUC Seljo, koja je mlađim generacijama poznatija kao Cinemas Sloga.

Tako je Sara podijelila nekoliko Tifinih fotografija s čuvenog nastupa, ali i kako su izgledale ulaznice za ovaj događaj te isječke iz novina kojima je najavljen koncert.

"Danas je 30. godišnjica koncerta o kojem se mnogo i ne priča, a koji je bio prvi ratni humanitarni koncert u Sarajevu. 27.11.1993. - sarajevska Sloga, moj 'veseli Bosanac', a tek kakav spisak gostiju. U bolje sutra ćemo poći… Kad-tad", napisala je u svojoj objavi Sara Voijčić.

Koncert pod nazivom "U bolje sutra ćemo poći" bio je humanitarnog karaktera, gdje je novac od ulaznica bio namijenjen za nabavku ortopedskih pomagala za djecu, koje su bile civilne žrtve rata.

Ovoj akciji pridružile su se brojne muzičke ličnosti i tu noć zajedno s Tifom otpjevali neke od najvećih hitova. Među njima su bili Davorin Popović i Indexi, Dražen Žerić Žera, Kemal Monteno, Čizma, Srđan Jevđević Gino i drugi.