Uvozili bespravno posječeno drvo
3

Proizvođač gitara Gibson pristao platiti kaznu od 350.000 dolara

Klix.ba
Prozvođač gitara Gibson je pristao platiti 350.000 dolara kako bi izbjegao krivično gonjenje u Sjedinjenim Američkim Državama zbog navoda da su ilegalno uvozili zaštićeno drvo iz Indije i Madagaskara.

"U Gibsonu su priznali da nisu uspjeli reagovati na informacije da kupovinom ebanovine sa Madagaskara krše zakone koji su osmišljeni da ograniče sječu i spase ovu vrstu drveta", rekao je u oficijelnoj izjavi advokat Ignacia Moreno.

Kompanija je također uvozila palisandrovinu iz Indije te time prekršila neke američke zakone koji štite ugrožene strane vrste drveta.

Gibson mora platiti kaznu od 300.000 dolara i dodatnih 50.000 dolara za Nacionalnu fondaciju za zaštitu riba i divljači, koja će novac iskoristiti za promociju zaštite ugroženih vrsta drveća.

Kompanija će također odustati od potraživanaj ebanovine koju je vlada zaplijenila u augustu 2011. godine. Vrijednost pošiljke je iznosila 261.844 dolara.

Iz Gibsona na oficijelnoj internet stranici nisu priznali da je uradio išta loše, već samo da je pristao na nagodbu kako bi izbjegao legalne troškove koji idu uz suđenje.

"Osjećali smo se primoranim da se nagodimo, jer bi cijena dokazivanja našeg slučaja tokom suđenja koštala milione dolara i trajala bi predugo. Trenutno smo u procesu vraćanja materijala zaplijenjenog u drugoj raciji u našim fabrikama i dobili smo formalnu dozvolu da i dalje tražimo izvore palisandrovine i ebanovine iz Indije, kao što smo to radili i desetljećima", rekao je Henry Juszkiewicz, izvršni direktor firme.