Nakon optužbi za nasilje
0

Producenti Spaceyevog novog filma podržali glumca: Ima onih koji ne žele da glumi

N. O.
Kevin Spacey (Foto: EPA-EFE)
Kevin Spacey (Foto: EPA-EFE)
Producenti filma "Peter Five Eight", novog trilera s Kevinom Spaceyjem u glavnoj ulozi, odgovorili su u četvrtak na odobrenje optužbi za seksualno zlostavljanje protiv glumca.
"Premda je žalosno da je povećani broj negativnih tekstova tempiran s Kevinovim povratkom na posao - to je također za očekivati. Ima onih koji žele da on ne glumi, ali nisu brojniji od obožavatelja širom svijeta koji očekuju povratak umjetnika u kojem su decenijama uživali", stoji u izjavi.

Izjavu su izdali producenti tajanstvenog trilera, a do nje je došao Hollywood Reporter.

U četvrtak je Britansko tužilaštvo odobrilo kaznenu prijavu protiv Spaceyja po četiri tačke optužnice za seksualni napad protiv trojice muškaraca. Muškarci su sada u 30-im i 40-im godinama, a navodni incidenti datiraju od 2005. do 2013. godine.

Razvoj događaja slijedi pregled dokaza koje je prikupila policija u svojoj prethodnoj istrazi o glumcu. On može biti službeno optužen samo ako uđe u Englesku ili Wales.

Spacey, dvostruki dobitnik Oscara, bio je umjetnički direktor pozorišta Old Vic u Londonu između 2004. i 2015. Upravo su 2017. godine, kako je rastao pokret #MeToo, prvi put javno podignute optužbe za seksualno zlostavljanje protiv njega.

Izbačen je iz Netflixove serije "House of Cards", a "All the Money in the World" Ridleyja Scotta ponovno je snimljen s Christopherom Plummerom koji je zamijenio glumca.

"Peter Five Eight" smatran je njegovim povratkom profesiji. U filmu, snimljenom u Kaliforniji, Spacey glumi Petera, harizmatičnog čovjeka koji se pojavljuje u maloj planinskoj zajednici.

Spacey je također završio snimanje dokumentarne drame o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, fikcionalizirani prikaz Michaela Hoffmana o susretu u Italiji između mladića i Gore Vidala, i film Franca Nera "The Man Who Drew God" o slijepcu optuženom da je zlostavljao dijete.

Iako Spacey glumi u prva dva filma, u trećem preuzima sporednu ulogu, kao detektiv koji istražuje slučaj.