Sve spremno
56

Pristižu zvanice na vjenčanje godine: Kraljica Elizabeta dodijelila titule Harryju i Meghan

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Vrijeme prije dugoočekivanog kraljevskog vjenčanja princa Harryja i američke glumice Meghan Markle protiče u znaku zabave i radosti, što se najslikovitije ogleda kroz zajedničko slavlje s javnošću u Velikoj Britaniji. Kraljevsko vjenčanje počinje u 13.00 sati.

Princ Harry i Meghan Markle postali su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa. Kraljica Elizabeta II u subotu ujutro dodijelila je svom unuku princu Harryju vojvodstvo, što znači da će njegova buduća supruga automatski postati vojvotkinja.

Kako se veliki trenutak za mladence približava, poznate zvanice već su počele dolaziti u kapelu sv. Jurja u Windsoru. Među gostima je uočena američka televizijska zvijezda Oprah, koja je na kraljevsko vjenčanje stigla u šeširu Philipa Treacyja.

Među zvanicama je i glumac Idris Elba, koji je više puta isticao da mu je stipendija kraljevske obitelji pomogla lansirati karijeru, ali i britanski pjevač James Blunt, koji je s princom Harryjem služio vojni rok u britanskoj vojsci.

Na kraljevsko vjenčanje već su stigli i Nacho Figueras te Delfina Blaquier. Figueras s Harryjem igra polo te radi kao maneken, a poznat je kao lice Ralph Lauren linije Black. Njegova supruga Delfina je fotografkinja iz Argentine.

Zastupnik u parlamentu iz srednjeg Sussexa Sir Nicholas Soames također je stigao na vjenčanje, nešto poslije su stigli i Harryjev nećak Louis Spencer te Harryjev ujak Charles Spencer.

Kompanija Cleave and Company izradit će prstenje kojima će se princ Harry i Meghan Markle vjeriti na vječnu ljubav. Harry i Meghan su ih osobno odabrali. Meghanin prsten bit će izrađen od velškog zlata koje joj je darovala kraljica Elizabeta, dok će Harryjev biti od platine.

Princ Harry i Meghan Markle postali su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa. Do sada je postojao samo jedan vojvoda od Sussexa, a riječ je o princu Augustusu Fredericku, šestom sinu kralja Georgea III i kraljice Charlotte. On je svoju titulu dobio kada se rodio 1801. godine.

Njegova djeca nisu nasljedila njegovu titulu budući da njegov otac nije odobrio njegove mladenke, što je njegovu djecu učinilo nepriznatom. Poput Harryja, on se vjenčao iz ljubavi, a njegova supruga nije bila aristokratkinja.

Budući da nijedna brak princa Augustusa Fredericka nije priznat, Meghan Markle će tako službeno postati prva vojvotkinja od Sussexa.