(Ne)zaboravljeni momenti
219

Prisjetimo se juna 1993. godine i čuvenog izbora miss opkoljenog Sarajeva

D. Be.
Dok je Sarajevo bilo pod punom opsadom, a 1993. za njegove građane vjerovatno i najteža godina, glavni grad BiH je dobio i svoju missicu.

Iako s ove vremenske distance djeluje kao potpuna ludost, Sarajke i Sarajlije su odlučile pod granatama, uprkos svemu, organizovati izbor najljepše djevojke u junu 1993. godine u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Titulu je ponijela Inela Nogić koja je u intervju za Klix.ba kazala da se nikada ne bi prijavila na izbor, posebno u ratnom periodu, da nije bilo njene majke i prijateljica.

"Međutim, taj događaj me nije ostavio ravnodušnom. Posebna je bila sloga među djevojkama. Međusobno smo dijelile šminku, bodrile jedna drugu... To je bilo jedno predivno druženje pod reflektorima i bijeg za sve učesnice od surove realnosti. Stoga smatram da smo sve pobjednice, jer sve smo imale hrabrosti doći do BKC-a i prkositi u svom tom zlu“, prisjetila se.

Foto: Inela Nogić (privatni album)
Foto: Inela Nogić (privatni album)

Poseban pokazatelj hrabrosti tih mladih djevojaka je to što su se usudile biti sretne u takvim okolnostima i ratnim vremenima.

Za Inelu je 1993. godina bila najgora godina u opkoljenom Sarajevu.

"Najteža u svakom pogledu... Dosta mojih prijatelja je poginulo te godine. Ovim izborom za miss opkoljenog Sarajeva sam bar ja pokušala to zamaskirati, govoreći sebi da se mora dalje, te da ipak učestvujem na tom izboru, da je dobro pokušati živjeti kao što se nekad živjelo", rekla je.

Foto: Inela Nogić (privatni album)
Foto: Inela Nogić (privatni album)

Djevojke su na izboru za Miss poručile cijelom svijetu "Don't let them kill us" ili "Nemojte dozvoliti da nas ubiju".

"Miss Sarajevo" naziv je pjesme koju je legendarni Bonno Vox posvetio Ineli Nogić koja je sa grupom U2 1997. godine bila na turneji.