Showbiz
0

Princeza Charlotte ima lijepo, rijetko i značajno historijsko ime

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Charlotte Elizabeth Diana nova je princeza Engleske, a zbog činjenice da će njeno ime najčešće biti pisano samo kao "Charlotte", američki magazin Time napravio je mali presjek značaja ovog lijepog ženskog imena.

Ime Charlotte je zaista posebno, rijetko i ime koje nose poznate i uspješne osobe u historiji umjetnosti, ljudskih prava i politike, piše magazin Time.

Charlotte Bronte bila je spisateljica i autorica romana "Jane Eyre", Charlotte Perkins Gilman je poznata američka feministica i sociolog, Charlotte Hawkins-Brown bila je učiteljica i aktivistica koja je otvorila školu za afroamerikance na američkom Jugu, a Charlotte od Mecklenburg-Strelitza bila je supruga engleskog kralja Georgea III koji je vladao u vrijeme rata za nezavisnost SAD-a.

Ipak, historija ne poznaje "pravu Charlotte", osobu koja bi zauvijek označila to ime za sva vremena, a beba Charlotte ima dobre šanse da sve to promijeni, piše magazin Time.

Ime Charlotte ne uživa veliku popularnost u svijetu i nikada nije bilo rasprostranjeno kao što su to Jennifer ili Emily. 2008. godine Charlotte je bilo 289. na listi popularnosti ženskih imena u SAD-u. Ipak, rast popularnosti zabilježen je 2013. godine kada se popelo na zavidno 11. mjesto.

Također, piše Time, nadimci za osobe pod imenom Charlotte vrlo su rijetki, a ukoliko postoje onda su vjerovatno izuzetno čudni. Samo ime piše se dugo na papiru, ali izgovara relativno kratko što zatvara potrebu za manjim verzijama.