{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Princeza Charlotte ima lijepo, rijetko i značajno historijsko ime

4.5.2015. u 20:13
0
38
Princeza Charlotte ima lijepo, rijetko i značajno historijsko ime
0
Princeza Charlotte ima lijepo, rijetko i značajno historijsko ime
Foto: AFP
Charlotte Elizabeth Diana nova je princeza Engleske, a zbog činjenice da će njeno ime najčešće biti pisano samo kao "Charlotte", američki magazin Time napravio je mali presjek značaja ovog lijepog ženskog imena.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ime Charlotte je zaista posebno, rijetko i ime koje nose poznate i uspješne osobe u historiji umjetnosti, ljudskih prava i politike, piše magazin Time.

Charlotte Bronte bila je spisateljica i autorica romana "Jane Eyre", Charlotte Perkins Gilman je poznata američka feministica i sociolog, Charlotte Hawkins-Brown bila je učiteljica i aktivistica koja je otvorila školu za afroamerikance na američkom Jugu, a Charlotte od Mecklenburg-Strelitza bila je supruga engleskog kralja Georgea III koji je vladao u vrijeme rata za nezavisnost SAD-a.

Ipak, historija ne poznaje "pravu Charlotte", osobu koja bi zauvijek označila to ime za sva vremena, a beba Charlotte ima dobre šanse da sve to promijeni, piše magazin Time.

Ime Charlotte ne uživa veliku popularnost u svijetu i nikada nije bilo rasprostranjeno kao što su to Jennifer ili Emily. 2008. godine Charlotte je bilo 289. na listi popularnosti ženskih imena u SAD-u. Ipak, rast popularnosti zabilježen je 2013. godine kada se popelo na zavidno 11. mjesto.

Također, piše Time, nadimci za osobe pod imenom Charlotte vrlo su rijetki, a ukoliko postoje onda su vjerovatno izuzetno čudni. Samo ime piše se dugo na papiru, ali izgovara relativno kratko što zatvara potrebu za manjim verzijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: