Showbiz
2

Princ William na naslovnici gay magazina "Attitude"

Klix.ba
Princ William postao je prvi član Kraljevske porodice koji se fotografisao za naslovnicu gay magazina.

Vojvoda je pozvao članove magazina "Attitude" da dovedu LGBT populaciju u palaču Kensington prošlog mjeseca. Želio je da čuje njihova iskustva o zlostavljanju i njegovom utjecaju na njihovo psihičko zdravlje.

William je otkrio kako će se pojaviti na naslovnici "Attitudea" nakon što su se on i Kate potpisali u knjigu žalosti za žrtve napada na noćni klub u Floridi.

"Niko ne bi trebao biti zlostavljan zbog svoje seksualnosti ili bilo kojeg drugog razloga i niko se ne bi trebao nositi sa takvom vrstom mržnje s kojom se ovi mladi ljudi suočavaju tokom života. Mladi gayevi, lezbejke i transrodne osobe koje sam upoznao kroz rad sa 'Attitudeom' su dovoljno hrabri da govore otvoreno i daju nadu ljudima koji prolaze kroz razne vrste zlostavljanja trenutno. Njihov osjećaj za snagu i optimizam bi nam trebao dati poticaj da se borimo protiv zlostavljanja kada god ga vidimo", kazao je William.

Prema podacima Pace Rarea 33,9 posto mladih pripadnika LGBT populacije u Velikoj Britaniji je pokušalo izvršiti samoubistvo u poređenju sa 17,9 posto heteroseksualaca.

"Želim poručiti osobama koje prolaze kroz neki vid zlostavljanja zbog svoje seksualnosti neka ne šute, neka se povjere odrasloj osobi kojoj vjeruju, prijatelju, učitelju, organizacijama Childline i Diana Award ili nekom drugom ko bi vam pomogao. Trebali biste biti ponosno na sebe i ne trebate se sramiti", poručio je princ.

Urednik magazina "Attitude" Matthew Todd kazao je kako je tokom rada upoznao roditelje koji su ostali bez djeteta koje se ubilo ili je ubijeno nakon zlostavljanja jer pripada LGBT populaciji ili su ga u tu populaciju svrstali.

"Sretan sam da budući kralj Velike Britanije dijeli mišljenje da to treba prestati", kazao je Todd.

Glasnogovornik Kensington palače rekao je kako je princ William zajedno sa Vojvotkinjom od Cambridgea i princom Harryjem pokrenuo i operativnu grupu koja radi na prevenciji cyberbuilyinga , te vodi kampanju "Heads Together" koja je fokusirana na mentalno zdravlje i blagostanje ugroženih.