Nakon izvinjenja BBC-ja
2

Princ Harry za smrt princeze Diane okrivio neetičke prakse medija

N. O.
Princ Harry (Foto: Twitter)
Princ Harry (Foto: Twitter)
Nakon što je BBC uputio izvinjenje kraljevskoj porodici zbog načina na koji je njihov novinar Martin Bashir došao do intervjua s princezom Dianom, princ Harry izjavio je da su zapravo neetičke prakse medija na kraju bile razlog njene smrti.

Princ Harry i princ William odvojeno su u četvrtak odgovorili na rezultate BBC-jeve istrage koja je otkrila da je novinar Martin Bashir koristio sredstva obmane i laži kako bi došao do svog kontroverznog intervjua s princezom Dianom 1995. godine.

Harry je u izjavi rekao da su joj "kultura eksploatacije i neetičke prakse medija na kraju oduzele život".

"Naša majka bila je nevjerovatna žena koja je svoj život posvetila služenju ljudima. Bila je izdržljiva, hrabra i neupitno iskrena", rekao je Harry u izjavi te dodao: "Onima koji su preuzeli neki oblik odgovornosti, hvala što ste priznali. To je prvi korak ka pravdi i istini".

"Ipak, ono što me duboko brine je da su ovakve prakse - i još gore - i danas široko rasprostranjene", kazao je Harry te naglasio: "Naša majka je zbog toga izgubila život i ništa se nije promijenilo. Štiteći svoje naslijeđe, štitimo sve i podržavamo dostojanstvo s kojim je živjela. Sjetimo se ko je bila i za šta se zalagala."

William je izjavio kako smatra da je obmana da se dođe do intervjua bitno utjecala na ono što je Diana rekla, dodavši: "Intervju je najviše doprinio pogoršanju odnosa mojih roditelja i od tada je uvrijedio mnoge druge".

"Neopisivu tugu donosi saznanje da su neuspjesi BBC-ja znatno doprinijeli njenom strahu, paranoji i izolaciji kojih se sjećam iz posljednjih godina s njom", zaključio je princ William.