U 10. godini
25

Preminuo slavni rakun koji je bio inspiracija za Rocketa u filmu "Čuvari galaksija"

Klix.ba
Najslavniji rakun Oreo koji je poznat po tome što inspirisao lik Rocketa iz Marvelovog ostvarenja "Guardians of the Galaxy", preminuo je u 10. godini.

Vijest je objavljena na Facebook fan stranici "Guardians", nakon što ih je obavijestila porodica u kojoj je Oreo živio.

"Naša srca su slomljena jer smo izgubili najboljeg prijatelja, našeg 'Čuvara galaksije' rakuna Orea. Preminuo je rano ujutro nakon kratke bolesti. Zahvaljujemo se veterinarima na njihovoj brizi i saosjećanju", napisala je Quinta Layla.

Oreo je bio slavni rakun koji je prošetao crvenim tepihom sa režiserom filma "Guardians of the Galaxy" Jamesom Gunnom kada je premijerno prikazan u Hollywoodu. Pomagao je animatorima koji su snimali njegove pokrete i ponašanje i utjelovili ga u Rocketu.

Lik rakuna Rocketa kreirali su Bill Mantlo i Keith Gifffen za kompilaciju stripova "Marvel Preview #7" 1976. godine. Njegovo ime inspirisano je pjesmom The Beatlesa "Rocky Racoon" iz 1968. godine. Ponovo se pojavio tek 2008. godine kada je nastao i film "Čuvari galaksije", a potom i u filmovima 2014. i 2017. godine. Očekuje se njegovo pojavljivanje i u filmu "Avengers: Endgame".