Showbiz
0

VIDEO / Preminuo Robert Sherman, tvorac muzike Disneyjevih klasika

FENA
Oskarovac Robert Sherman, koji je zajedno sa svojim bratom Richardom pisao muziku za brojne Disneyjeve klasike uključujući "Mary Poppins" i "Knjigu o džungli", preminuo je u ponedjeljak u Londonu u 86. godina, prenosi BBC.

Shermanovu smrt, koju je prvo na društvenoj stranici Facebook objavio njegov sin Jeff, kasnije je potvrdila i njegova agentica Stella Richards.

Autor nekih od najpoznatijih muzičkih brojeva iz brojnih Disneyjevih uspješnica, Sherman je među ostalima napisao hit "Supercalifragilisticexpialidocious" za Disneyev mjuzikl "Mary Poppins" iz 1964., a autor je i popularne muzičke atrakcije "It's a Small World (After All)", koja se nalazi u svim Disneyevim zabavnim parkovima širom svijeta.

Sin ruskih židovskih imigranata, Robert Bernard Sherman rođen je u New Yorku 1925. Dobitnik je dva Oscara, jedne nagrade Grammy, i to upravo za muziku u filmu "Mary Poppins", a zajedno s bratom Richardom, koji potpisuje koautorstvo na većini njegovih ostvarenja, 1976. je dobio i zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih. Otac im je bio muzičar koji je pisao hitove za Tommyja Dorseyja, Billie Holiday i Louisa Armstronga, a djed dvorski muzičar na dvoru cara Franje Josipa.

Dvaput ovjenčani najvažnijom američkom filmskom nagradom te još sedam puta nominirani, braća su i dobitnici prestižne nagrade "National Medal of Arts" koju im je 2008. uručio bivši američki predsjednik George Bush. Godine 1998. objavljena im je i autobiografija "Walt's Time: From Before To Beyond" (Doba Walta: od vremena prije, do vremena poslije). Vojnik odlikovan u Drugom svjetskom ratu, Robert je također bio i slikar, scenarist i romanopisac.

Braća Sherman autori su niza hitova koji su postali poznati širom svijeta - za "Knjigu o džungli" iz 1967. "Trust in Me", koju pjeva zmija Kaa, "Colonel Hathi's March (The Elephant Song)", koju pjeva pukovnik Hathi (slon), te "I Wan'na Be Like You", koju pjeva kralj majmuna, no pisali su i teme za "Mačke iz visokog društva", "Medvjedić Winnie Pooh", "Mač u kamenu", "Šarlotina mreža", "Potraga za Nemom" i brojne druge.

Vezani članci