Preminuo režiser Eric Rohmer

F
FENA
11.1.2010. u 20:31
0
0
Preminuo režiser Eric Rohmer
0
Preminuo režiser Eric Rohmer Foto: AFP/File
Jedan od giganata savremene francuske kinematrografije, režiser Eric Rohmer, preminuo je u 89. godini života, saopćila je u ponedjeljak njegova produkcijska kompanija Campagnie Eric Rohmer.
S ostalim avangardnim režiserima kao što su Jean-Luc Godard i Francois Truffaut, Rohmer je bio utemeljitelj francuskog novog vala u filmu koji je u 1950-im i 1960-im godinama zauvijek promijenio francusku i svjetsku kinematrogafiju.

Tokom karijere koja se protegla na skoro 60 godina, Rohmer je režirao više od 50 filmova, postajući međunarodni simbol za sve što je bilo i dobro i loše u takozvanom umjetničkom filmu, prenosi DPA.

U filmovima kao što su "Moja noć kod Maud" (1969.), "Claireno koljeno" (1970.) i "Pauline na plaži" (1969.), Rohmer je oslikao ljudsko ponašanje i emocije, često u naletu iracionalnih strasti, u stilu koji je malo ustupao pred zahtjevima industrije zabave.

Puni dijaloga, sporog tempa, s malo specijalnih efekata tipičnih za komercijalne filmove, Rohmerovi filmovi stekli su legije strastvenih obožavetelja i poklonika.

- Morate vidjeti jedan (od Rohmerovih filmova) i ako vam se on svidi, trebali biste pogledati i druge, ali morate pogledati prvi da budete sigurni da vam se dopada, izjavio je svojevremeno američki filmaš Quentin Tarantino u jednom intervjuu.

S druge strane, lik koga je glumio Gene Hackman u filmu iz 1975. godine "Noćna kretanja" dao je oštru kritiku: "Pogledao sam jedan Rohmeroiv film. To je kao da gledate sliku bez boja".


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: